Voormalig klooster in Lent # 6.80 van 365

Aan de Lentse Schoolstraat in Lent staat dit oude kloostergebouw. Het is vernoemd naar de heilige Sint Jozef, de vader van Jozef. Hij is nu de beschermheilige van timmerlieden, arbeiders, maagden, het gezin en religieuze communiteiten ( zoals kloosters).

In het oude klooster woonden, sinds het einde van de 19e eeuw,  de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid.

In de 2e wereldoorlog hebben de zusters enkele honderden mensen van onderdak voorzien in het klooster. Mensen die nergens anders welkom waren.  Is dit zo bijzonder? Ja en ja. Ja vanwege de moed die er voor nodig was om midden in de vuurlinies aan het eind van de 2e wereldoorlog ( en ook nog in de hongerwinter)  in het klooster te blijven en hulp te bieden aan de medemens in nood en ja omdat de meeste zusters van de orde van Duitse origine waren.

De oorzaak daarvan ligt in de geschiedenis van Duitsland in de 19e eeuw. De Congregatie ‘Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid’ werd in 1842 in Münster gesticht door priester Eduard Michelis. In korte tijd groeide de stichting uit tot een aantal kloosters die bijna 50 jaar later van Staatswege opgeheven werden. Het beleid van kanselier Bismark  was er op gericht alle kloosters op te heffen  en de bewoners het land uit te zetten. De kloosterlingen uit de grensstreek Duitsland-Nederland zochten en vonden hun toevlucht in de dichtstbij gelegen Nederlandse provincies Limburg en Gelderland. Hun werkzaamheden konden hier worden voortgezet en veel  Nederlandse ambitieuze jonge vrouwen die zich lieten inspireren door hun religieuze en sociaal-maatschappelijke activiteiten, zagen een uitdaging in toetreden tot die congregatie.

Gedurende de slag om Arnhem was het in het St.Jozefklooster in Lent een chaos. Vanuit de omgeving van Nijmegen, de stad die door de geallieerden per abuis grotendeels werd platgebombardeerd, trokken rijen vluchtelingen en evacués de door sabotage intact gebleven Waalbrug over en zochten en vonden hun toevlucht in het klooster in Lent. Dat ligt hemelsbreed maar 2 kilometer van Nijnmegen af.   13 weken duurde de opvang in het klooster. Toen moest het gebouw ontruimd worden vanwege de oorlogsstrijd die er in de omgeving bezig was. De meeste van de 21 zusters vertrokken met de opgevangen mensen richting het zuiden ( tot in België  aan toe).  Helaas werden bij een controle de zusters van Duitse afkomst gevangen genomen en opgesloten in kamp Vught.  Het duurde 4 maanden tot deze grote vergissing rechtgezet werd. De zusters kwamen vrij en niet veel later werd kamp Vught gesloten en in april was de oorlog in deze regio voorbij.

Na de oorlog kregen de zusters een bronzen plaquette als dank voor hun hulp aan de bevolking van Lent en Nijmegen in de hongerwinter.

Het oude klooster is een gemeentelijk monument.

Momenteel zit er een woonzorggroep in het gebouw.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat detailpixels van het oude klooster.

Groetjes Kuh Wak

 




7

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

7

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.