DO-cember #1 Boeken schrijven is Delen

Gister was ik jarig. Op 42 jaar staat de teller nu.

Lang geleden, toen ik nog een jonge deerne was, wilde ik altijd schrijfster worden. Ik schreef zelfs ook een boek toen ik een jaar of 10 was. Het heette “Manege de Springers” en het ging over Bea die allerlei avonturen beleefde op de manege. Net als mijn vader zat ik dan te typen op een ouderwetse typemachine. Zo één waarbij je de toetsen 3 centimeter moest indrukken om er een letter uit te krijgen en waarbij je liep te prutsen met witte type-ex-papiertjes, wanneer je een foutje had gemaakt. Mijn jongste dochter vindt ouderwetse typemachines juist heel handig: “Dan hoef je niet meer te printen!”

“Mijn boek” ligt nog steeds achter het schot, op onze zolder. Het mag nooit weg, ondanks de type- en vooral schrijffouten. Ondanks de cover die ik zelf maakte, en eigenlijk mislukt was. Omdat ik altijd een beetje slordig was, als het ging om tekenen en kleuren. Maar in het boek zit een stukje van mijn hart van toen. Want wat ik eigenlijk het liefste wilde, was elke dag paardrijden. En het allerliefste wilde ik een eigen paard. Een heel erg grote droom die ik later wáár heb gemaakt toen ik mijn Glory kocht. En zij is nog steeds van mij, al mag zij nu, als oude dame, genieten van het leven en het gras.

Voor deze Do-cember heb ik verschillende mensen geïnterviewd en wat ik hieruit heb geleerd, is dat schrijven nu eenmaal een stuk van jezelf is. En dat dit juist iets heel erg moois is om te kunnen geven. Boeken schrijven is Delen. Of dit nu kennis, jouw verhaal, of heel veel liefde is.

Een boek is niet alleen het schrijven zelf. Het is nadenken over de inhoud. Wat wil jij meegeven aan anderen? Het is uitkiezen van de woorden die je eraan wilt geven en het opschrijven ervan. Het is tijd investeren, maar ook hulp en ondersteuning vragen en héél véél keuzes maken. Keuzes over vormgeving, covers, achterflappen, foto’s, uitgeverijen of drukkerijen en distributie. Andere mensen met kennis en kunde vellen een oordeel, maar ‘vinden iets’ van hetgeen wat vanuit jouw hart is ontstaan. Zij kunnen je zelfs afwijzen, bijvoorbeeld wanneer een uitgever níet onder de indruk is van hetgeen jij hebt gemaakt. En alleen al dat idee, kan soms kwetsbaar aanvoelen.

Daarom deze DO-cember over het schrijven van boeken:

  • omdat verschillende 365dagenprojecten vanzelf resulteren in een boek.
  • omdat sommigen een boek willen maken, maar niet durven, of weten waar te beginnen
  • omdat er zoveel te kiezen is (en waar begin je dan)?
  • omdat er ook succesverhalen zijn!
  • en simpelweg, omdat er ook hulp beschikbaar is!

Wat ook erg leuk is, deze DO-cember is dat verschillende mensen die ik heb geïnterviewd, iets willen weggeven, aan onze lezers. Om te helpen bij het schrijven en uitgeven van een boek. Blijf www.365dagenproject.nl dus volgen!

DO-cember is mijn verjaardagscadeau aan jullie. Ik hoop dat jullie er blij van worden. Dat het je bruikbare info geeft. Je moed geeft, wanneer je dit nodig hebt. Of een duwtje. Als cadeau voor mijn verjaardag vind ik het fijn, wanneer je artikelen van DO-cember wilt delen via Social Media.

Ik heb nu, op mijn 42ste verjaardag nog steeds geen écht boek uitgegeven. Maar ik sluit niets uit in het leven. Wie weet, later als ik groot ben….
15

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

15

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.