Ruïne in Schiedam # 6.91 van 365

In de buurt van het station van Schiedam staat deze ruïne. Vlakbij het theater aan de Schie en het stadhuis. Op www.facebook.com plaats ik nog wat pixels van de ruïne.

De ruïne is het restant van huis te Riviere, ook wel huis Mathenesse of slot Mathenesse genoemd. De ruïne is een overblijfsel van het kasteel van Aleid van Holland.  Zij leefde tussen 1228 en ongeveer ( het is niet duidelijk) 1284. Ze kocht in 1258 een stuk  polder aan de Schie. Daar werd een kasteel gebouwd. Al duurde dat wel 20 jaar voor het zover was. Het was een roerige tijd en Aleid was regentes van Zujid-Holland en is een tijd verbannen geweest. Ze mocht in 1268 terug te komen naar Holland. Daarna werd het kasteel gebouwd. Ook liet zij een kerk en gasthuis bouwen. Aleid  gaf Schiedam ook het recht om een weekmarkt en een jaarmarkt te houden. Hierdoor kreeg Schiedam ook een eigen waag.  Tolvrijheid volgde toen snel. In 1275 verleende Aleid stadsrechten aan Schiedam. Dat was in die tijd erg belangrijk.

Een bronzen beeld van Aleid staat sinds 1991 bij de ruïne.  Het is gemaakt door Theresia van der Pant ( 1924 – 2013), een Nederlandse beeldhouwster en tekenares.  Beelden van haar staan door heel Nederland.

Sinds 1969 is de ruïne een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.