Land van belofte # 6.92 van 365

In het centrum van Schiedam zit sinds 2011 dit bronzen mannetje met een glaasje jenever in zijn hand.

Schiedam ligt tegen Rotterdam aan, maar is een zelfstandige gemeente. Er wonen ongeveer 78.000 mensen,. Schiedam bestaat al sinds de 13e eeuw. Toen ontstond de stad aan rivier de Schie. Pas in de 18e eeuw werd Schiedam een welvarend stadje. De drankimport vanauit Frankrijk was stil komen te liggen en Schiedam zat toen al een poos in de jeneverstokerijen. Er kwam steeds meer vraag naar de scheidamse jenever en er ontstonden veel stokerijen ( en de bijbehorende molens) in Schiedam.  Van de 20 molens zijn er nog 6 over. ik heb ze allemaal bezocht. Veel pakhuizen zijn nog bewaard gebleven en in 1 stokerij is nu het jenevermuseum gevestigd. Zie https://www.jenevermuseum.nl/  Ik ben er niet geweest, omdat ik van mening ben dat drank meer kapot maakt dan je lief is. Ik was wel in de molen de Walvisch die bij het jenevermuseum hoort.

Het beeld van het mannetje luistert naar de naam “Land van belofte”. Dat verwijst naar de straat  in Schiedam die ook zo heet.  Dat is ook de straat waar het beeld zit. Het beeld is in opdracht van de stichting Brandersfeesten gemaakt door Harr Wiegman. De gemeente Schiedam heeft de kosten betaald en is eigenaar van het beeld.

Harr Wiegman is geboren ( 1951) en getogen in Schiedam. Hij is beeldhouwer, tekenaar en ontwerper van beroep.

Op https://brandersfeesten.nl/ is alles te lezen over de stichting die het beeld heeft laten maken.  De Brandersfeesten zijn elk jaar eind september.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.