DO-cember #3 Dé kleurrijke schrijfcoach

 • Jolanda Pikkaart
 • kleurrijke schrijfcoach
 • https://jolandapikkaart.nl/
 • Bijgevoegde foto van Jolanda  is gemaakt door Vesna Zuuring

kleurrijke schrijfcoach: Dat klinkt interessant en passend! Jolanda Pikkaart is zelf ook creatief, ze tekent en doet aan handwerken. En het ‘kleurrijke’ komt ook terug in haar kleding, hoedjes en haardracht. Wanneer Jolanda’s klanten van de 1 op 1 trajecten hun boekpresentatie houden (het resultaat van haar begeleidingstraject), dan trekt Jolanda altijd een jurk aan in de lievelingskleur van de auteur van het boek! Maar het kleurrijke staat vooral voor je eigen pad volgen en authentiek zijn.

Samen met Esther van der Ham (auteur en eigenaar van ‘Droomvallei’ uitgeverij) heeft Jolanda een boek geschreven met de titel: “Zorg dat jouw boek er wél komt! -tips en trucs van expertsen hieraan gekoppeld “De Boekplanner- 52 weken focus op je boek.” Deze laatste is een soort agenda van 52 weken, zonder data. Per week kun je je doelen stellen, evalueren en krijg je schrijftips en helpt het je bij het creëren van jouw boek.

De meeste 1 op 1 trajecten duren ongeveer een jaar, want zo lang duurt het vaak om een boek te publiceren,” vertelt Jolanda. Veelal begeleidt ze ondernemers, maar zeker niet altijd. “Het traject start met een gratis intakegesprek. Iemand wil een boek schrijven en heeft een idee, soms al een deel van een manuscript.” Hierin is het ook heel belangrijk dat er een klik is met de auteur en dat Jolanda gelooft in het boekidee.

De begeleiding start met de opzet van het boekidee: Je boekplan. Denk aan: wie is je ideale lezer? Niet globaal, maar zo ver mogelijk uitgediept.

In het boekplan is de structuur van je boek erg belangrijk, net als de vorm en de insteek. Ook wordt al vroeg in het traject de achterflap geschreven omdat hierin de kern van het boek geschreven staat. Een soort samenvatting.

Vervolgens start het schrijven volgens het schrijfplan en spreekt Jolanda meestal 1 x per maand af, live of via Skype. Zo vordert je boek, met als afsluiting de boekpresentatie. Tijdens het traject denkt Jolanda ook mee: hoe je een verdienmodel maakt van je boek en het koppelt aan je bedrijf. En ook de boekpromotie is een belangrijk onderdeel. Daar start je niet mee wanneer je boek al klaar is. Boekpromotie start al bij je eerste geschreven woord!

Jolanda begeleidt dus op proces en ook op inhoud, de rode draad. Wanneer het ruwe manuscript klaar is gaat het naar een redacteur en/ of uitgeverij.

Maar daarnaast coacht ze ook op het ‘mens-zijn’. Een boek groeit en gedurende het proces komen er twijfels naar boven bij de auteur. Bijvoorbeeld angst voor kritiek of falen. ‘Wat als het niet lukt?’ ‘Wat als mensen het niets vinden?’ Jolanda helpt om deze twijfels weg te nemen.

Wat Jolanda heel belangrijk vindt in haar begeleiding, is dat de kleur van de auteur volledig overeind blijft staan en dus echt een boek vanuit henzelf geschreven is.

Jolanda geeft onze lezers de volgende tips:

 • Bedenk heel goed wáárom je een boek wilt schrijven! Wat is je motivatie?
 • Een stokpaardje van Jolanda is: bepaal heel specifiek, van te voren: wie is je ideale lezer? Voor wie schrijf jij jouw boek? Want dit bepaalt hoé je het moet schrijven en de keuze voor de manier van publiceren en distributie. In haar gratis online training zit een les over de ideale lezer.
 • Maak eerste een boekplan (blauwdruk) en daarna een schrijfplan
 • Betrek je omgeving bij je ideeën en plannen en communiceer hierover, bijvoorbeeld via social media
 • Wees scherp op je motivatie en commitment: maak een moodboard, zoek buddies, schrijf samen met iemand, vraag feedback of huur een schrijfcoach in.

Overige ondersteuning
Naast de 1 op 1 trajecten biedt Jolanda nog meer ondersteuningsmogelijkheden zoals online en live programma’s, schrijfinspiratiedagen en schrijfmotivatieweken. Je kunt meer informatie hierover vinden op haar site: www.jolandapikkaart.nl

WEGGEVER VOOR ONZE LEZERS!!!

Ook kun je lid worden van haar commitmentgroep. In deze commitmentgroep:

 • Vind je andere schrijvers die je problemen herkennen en je steunen
 • Krijg je hulp bij het halen van je doel: een boek schrijven, promoten en publiceren
 • Geef je je boek schrijven een hoge prioriteit
 • Krijg je oefeningen, visualisaties peptalks en meer
 • Vind je je schrijfcoach die je motiveert en stimuleert
 • Vind je schrijftips, webinars, gastlessen en podcasts over het schrijven, promoten en publiceren van je boek.

Voor deelname aan de commitmentgroep betaal je 27 euro (ex btw) per maand, maar speciaal voor onze lezers geeft Jolanda 3 gratis proefmaand abonnementen!

Wat je hiervoor moet doen?
Reageer onder dit bericht, of stuur een mail aan mail@jolandapikkaart.nl  of aan Mirjam@365dagenproject.nl met je motivatie waarom jij graag een maand gratis in de commitmentgroep wil meedraaien. Ben je bezig met een boek? Of heb je plannen? Welk boek wil je schrijven en wat voor ondersteuning zoek je?

We horen het graag!
6

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

6

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.