Molen de Palmboom in Schiedam # 6.97 van 365

Vandaag laat ik u de molen zien die vlakbij de distilleerderij staat waar ik gisteren over vertelde.

De molen heet de Palmboom en is gebouwd in 1781. De molen is gebruikt als moutmolenvoor de jeneverproduktie en als graanmolen voor bakkerijen. De molen was toendertijd de 14e stenen molen in Schiedam en de afnemers van graan en mout stonden rijen dik om van de molen gebruik te mogen maken. Loting bepaalde wie de gelukkige waren. Veel werden toen teleurgesteld.

In 1895 is de molen verkocht aan een particulier. Helaas heeft die maar kort mogen genieten van de molen, want de molen brandde in 1901 volledig af. Een branderij aan de overkant van de Schie had vlam gevat en de wind zorgde ervoor dat er vuurvonken bij de molen terecht kwamen. Eerst vatte de wieken en de kap vlam en toen de rest.

Sinds 1978 is de molen een rijksmonument. Hiermee kwam geld vrij voor een herbouw.

Pas 90 jaar na de brand startte de herbouw van De Palmboom. Schiedam had de culturele waarde van haar molenerfgoed herontdekt en dit werd in 1993 bekroond met de opening van het ‘Nederlands Malend Korenmolen Museum’. De molen werd omgedoopt tot “De Nieuwe Palmboom”.  Het museum heeft tot begin 2018 in de molen gezeten. Sinds kort zit het in molen de Walvisch. Ik ben er geweest en ga u er later meer over vertellen en laten zien.

Molen de Nieuwe Palmboom werd weer de Palmboom genoemd en in de molen is nu een verhuurbare bedrijfsruimte en het molendocumentatiecentrum annex ontmoetingsruimte van de vrijwilligers van Stichting De Schiedamse Molens gehuisvest.

De doorsnee van de wieken is ruim 26 meter.  De stelling zit op een hoogte van 17 meter.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Groetjes Kuh wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.