DO-cember #4 Een persoonlijk verhaal- Wilma Koolstra

Even voorstellen
Wilma Koolstra heeft 2 boeken uitgegeven en een derde boek staat in de planning. Misschien is het toeval, maar op mijn verjaardag ontving ik haar nieuwste (2e) boek. Ondanks dat ik die dag verwend ben door mijn familie, kinderen en lieve teamgenootjes (en hier geen afbreuk aan wil doen), moet ik zeggen dat dit cadeau me tot tranen heeft geroerd en dat dit mijn mooiste, meest emotionele cadeau was!

Wilma Koolstra is beeldend kunstenaar en tekencoach/ -therapeut. Ze heeft al verschillende 365dagenprojecten op haar naam staan. ‘Elke dag een schepje’ (ook bekend als ‘de theelepeltjes’) en ook ‘Elke dag een stipje’ wat heeft geresulteerd in 1 groot kunstwerk. Momenteel kun je op de site van 365dagenproject haar ‘troostvogeltjes’ volgen.

Boek: ‘Kleurenderwijsjes’ – 2014
“Kleur is energie en emotie,” staat er in de inleiding. In het boek vind je allerlei verschillende sfeervolle onderwerpen om intuïtief te gaan tekenen, mét interessante tips. En het boek ziet er erg gezellig en kleurrijk uit. Ook stippen en theelepeltjes vind je erin terug. Dit boek is uitgegeven door ‘Droomvallei uitgeverij’.

Het boek draagt ze op aan Anton, Martijn en Robbin (man en 2 zoons): “Alle kleuren van de regenboog zijn niet genoeg om te zeggen hoeveel ik van jullie houd.

Boek: ‘Kan ik iets voor je doen?’ -2018
Kan ik iets voor je doen? is ontstaan vanuit de allerdiepste rouw na het verlies van Wilma’s zoon Robbin. Ze zocht passende rouwbegeleiding en besloot uiteindelijk de cursus “Een boek maken” te gaan volgen bij twee kunstenaars in Zutphen. Een cursus die niet gericht is op rouwverwerking, maar haar wel de mogelijkheid bood om er op haar eigen creatieve manier mee om te gaan. Het resultaat, haar prentenboek ‘Kan ik iets voor je doen? gaat over dit grote verdriet. Een prachtig verhaal over het vogeltje ‘Veertje’, die haar vriendje, ‘het rode vogeltje’, mist en op zoek is naar troost. Veertje ontmoet verschillende troostvogeltjes, die ieder op hun eigen wijze troost bieden. Hierdoor krijgt ze langzaam weer wat kleur terug in haar veren. Maar elke keer opnieuw voelt ze het verdriet over het gemis van het rode vogeltje. Een erg ontroerend en ook hartverwarmend verhaal.

Proces
Wilma had geen energie om te tekenen en vond inspiratie in de werken van een andere kunstenaar die werkte met koffie filters. Koffie noemen we ook wel een ‘bakkie troost’ en dit stimuleerde haar om creatief te zijn. Met behulp van gebruikte koffiefilters en gedroogde koffieprut maakte ze afbeeldingen. De kleur van het boek is daardoor voornamelijk in bruine tinten, op enkele accenten én de kleur rood na.

Dit verhaal is zó persoonlijk dat Wilma alles zélf wilde doen en daarom ervoor gekozen heeft om het boek in eigen beheer uit te geven. Zo heeft Wilma niet alleen zelf de afbeeldingen gemaakt en het verhaal geschreven, ook heeft ze de afbeeldingen gefotografeerd, heeft ze het papier uitgekozen en de kleur rood in het boek. Ze heeft zelf met de drukkerij gesproken en zorgt zelf voor de distributie.

Robbin
Wilma heeft veel met vogels en dan vooral met het roodborstje dat in het Engels Redbreast of Robin wordt genoemd. Dat vogels de hoofdrol spelen in het boek en dat het rode vogeltje wordt gemist is uiteraard geen toeval, maar symboliek.

Wilma wil met haar boek het taboe over het verliezen van een dierbare en het bijbehorende verdriet doorbreken en het gesprek hierover openen. Door haar boek krijgt Robbin een podium en blijft hij zichtbaar. Voor haarzelf, en ook voor anderen. En ook dít is een vorm van troost.

Uitgeverij versus eigen beheer
Zoals gezegd was de reden om haar tweede boek in eigen beheer uit te geven, omdat dit boek zó persoonlijk is. Haar eerste boek is via een uitgeverij gepubliceerd. We vragen aan Wilma of zij haar ervaringen hierover wil delen:

Het uitgeven in eigen beheer betekent dat je alles zelf moet doen, maar ook zelf in de hand kan houden. Dat is fijn wanneer het ‘je kindje’ is.” Zo verspreidt haar boek zich langzaam, maar gestaag. Ondertussen is het te koop in boekwinkels in Zutphen, Doetinchem, Zevenaar en ligt het boek in de bibliotheek in Terborg, Doetinchem en Culemborg.

Aan de andere kant zorgt het uitgeven in eigen beheer ook voor veel werk. Hierbij kun je denken aan het regelen van verkooppunten, de distributie van de boeken en de afstemming met de drukkerij. Ook kun je alleen een ISBN nummer aanvragen wanneer je een uitgeverij bent/ inschakelt. En een ISBN nummer zorgt voor meer zichtbaarheid van je boek.

Wilma: “Het werken met een uitgeverij is heel erg prettig. Zij geven feedback, denken mee en regelen alles met de drukkerij. Zo nemen ze werk uit handen.

Ook heeft Wilma nog een belangrijke tip voor mensen die een boek maken: Laat andere mensen meelezen met wat je aan het maken bent!Wilma heeft met dank aan het meelezen door een aantal mensen wat kleine aanpassingen gemaakt, die haar verhaal net iets meer verduidelijkt hebben .

Weggever!
Wilma wil het volgende weggeven aan onze lezers:

Een workshop voor twee personen met het thema: Troostvogeltjes en vergankelijke kunst. Voor wie op zoek is naar troost en zich creatief wil uiten. De workshop wordt verloot onder belangstellenden.

In aanmerking komen voor dit aanbod? Reageer onder dit bericht of stuur een mail naar mirjam@365dagenproject.nl

Meer informatie

2018-12-13-17-45-46
8

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

8

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.