Do-cember #5 Hellup!! ik heb een blokkade

Vooraf aan deze DO-cember had ik een programma gemaakt, met de onderwerpen voor de artikelen, op welke data deze geplaatst zouden worden en wie ik hiervoor zou interviewen. Planning erbij. Alles in kannen en kruiken. Hup de uitvoering in. Voor mijn werk ben ik (bijna) altijd bezig met projectmatig werken, dus ik weet waar ik het over heb. Ik kan dat.

Maar met (prettige) drukte op mijn werk merkte ik, dat ik ook aan mezelf moest denken en koos ervoor om lief te zijn voor mezelf. Dus ik gunde mezelf  een extra avondje op de bank. Marge genoeg, geen probleem! Plaatsing liep volgens schema, gewoon iets meer voorbereiden richting het einde. En werken onder tijdsdruk vind ik best fijn.

En toen werd ik ziek en werd ik gedwongen een aantal dagen niets te doen. Mijn plannen én planning liepen nóg meer uit de pas.

En toen ging ik er tegenop zien…
En ik besefte: “Hellup!! ik heb een blokkade!”

Ik ben iemand die normaal gesproken de dingen goed organiseert. Maar blijkbaar wijk ik nu qua planning zo ver af,  dat het mijn mindset blokkeert. En dat besef, zorgt voor relativering en haalt de blokkade eigenlijk al voor een deel weg. En gaf vervolgens ook inspiratie! Want writersblocks is iets wat vaker voorkomt bij schrijvers en hoort dus ook gewoon in deze DO-cember thuis!

In Do-cember #3 kwam het onderwerp ‘blokkades‘ ook al even naar voren: “Angst voor kritiek of falen.” werd hierin genoemd. Het is dus heel normaal om blokkades te hebben voorafgaand of tijdens het schrijfproces!

Hieronder een opsomming van mogelijke blokkades.

 • Angst voor kritiek of falen (dus)
 • Vastlopen in de gemaakte planning en hierdoor blokkeren (dus)
 • Bang zijn voor wat, en wie je allemaal gaat tegenkomen tijdens het proces waar je instapt (onbekend maakt onbemind)
 • Onvoldoende weten waar je naar toe wilt/ wat je wilt vertellen en hierdoor vastlopen
 • Nog niet weten wat het je op gaat leveren en of dit opweegt aan de inzet die je ervoor pleegt (dit kan financieel zijn, maar ook gevoelsmatig)
 • Voorgaand niveau willen evenaren (wanneer je een tweede boek schrijft) en hierdoor creativiteit verliezen (én dus vastlopen)
 • En er zijn vast nog veel meer blokkades te ervaren.

En hoe kan je nou weer uit zo’n blokkade stappen?

Tja en dan sta je even geparkeerd.. hoe krijg je jezelf weer aan de praat?

 • Inzien dat je geblokkeerd staat (besef) helpt al
 • Probeer inzicht te krijgen in de reden waarom je blokkeert en hier een oplossing voor verzinnen
 • Niet in je hoofd gaan zitten maar probeer over te gaan in de ‘doen-stand’ en je hoofd (de twijfels) even uit te zetten. Je hoofd mag er later iets van vinden.
 • Bedenk manieren om jouw creativiteit weer te laten stromen. Doe een tussendoor een brainstorm, een creativiteitsoefening, vrij-schrijven oefening, of associatieve opdracht (zoek op internet, er is genoeg te vinden) met het doel om jouw creativiteit weer opnieuw te laten stromen.
 • Ga terug naar jouw basis: waarom wil je dit? Wat is je doel?
 • Doe even iets anders om je hoofd leeg te maken: wandel in de natuur of ga een uurtje trampoline springen/ hardlopen/ fietsen
 • Maak wat jij mooi vindt. Deel wat jij wil delen. Laat je niets door anderen vertellen in dit stadium!
 • Stel je planning bij, maak een nieuwe planning
 • Wees lief voor jezelf: een dipje is maar een dipje, je kunt altijd weer verder

Afgelopen week was Armin van Buuren (DJ) op de radio. Hij vertelde dat hij op creatief- vlak ook een blokkade heeft gehad. Een writers-block. Wanneer hij liedjes ging schrijven wilde hij zijn laatste hits evenaren, maar bleef daardoor ook hangen in dezelfde manier van opbouw, het gebruik van dezelfde samples en kwam hierdoor niet verder. En hij blokkeerde. Hij is toen terug gegaan naar zijn eigen creativiteit en is gaan maken wat hij wilde en dus niet na te denken over de eerdere hits. Hierdoor ontstond nieuw werk (Blah Blah Blah) Anders, maar wel een nummer waar hij zelf achter kon staan. En ook dit is weer een hit geworden!

Ik wens iedereen veel inspiratie!! Lekker doen en laat de creativiteit maar bruisen!

 

 
6

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

6

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.