DO-cember #7 Je boek publiceren via een uitgeverij

Wanneer je je boek wilt publiceren heb je de keuze om

 • Een boek in eigen beheer uit te geven (zie het interview met Wilma Koolstra)
 • Een uitgever te zoeken, die jouw boek wil publiceren

Verder zijn er nog andere/ aanvullende mogelijkheden, namelijk:

 • Een vorm die een combinatie is, tussen het uitgeven in eigen beheer en de kracht van de uitgeverij (zie het interview Esther Molenaar)
 • Crowdfunding realiseren voor je boek: een heel goed en volledig artikel hierover kun je vinden op Pumbo. Inclusief alle instanties/ websites die je hierbij kunnen helpen om deze crowdfunding te realiseren: https://www.pumbo.nl/blog/boek-uitgeven/crowdfunding-boek-uitgeven

Voordelen van werken met een uitgeverij
Er zijn ontzettend veel uitgeverijen, alleen al in Nederland. Er zijn grote en bekende namen, maar ook veel kleinere en minder bekende uitgeverijen. Vrijwel elke redelijke stad heeft er wel 1, of zelfs meerdere uitgeverijen.

Voordelen van het uitgeven via een drukkerij zijn:

 • De uitgeverij ontzorgt en regelt veel voor je (bv aanvraag ISBN)
 • De uitgeverij financiert het drukken van de boeken, vooraf (let op, tenzij de afspraken anders liggen en er sprake is van een ‘tussenvorm’). Maar zij strijken ook een (flink) deel van de inkomsten op. En gezien het werk dat ze ervoor doen is dit uiteraard ook terecht.
 • De uitgeverij regelt de distributie en dat is heel erg prettig
 • Veel gaat ‘vanzelf’ (geregeld door de uitgever) hier tegenover staat dat je soms iets minder in te brengen hebt (dit is deels afhankelijk van de uitgeverij)

Hoe vind je nu een geschikte uitgeverij?
Pak een aantal boeken uit je eigen boekenkast (of kijk op je e-reader) en je vindt al snel verschillende uitgeverijen. Maar veelal zul je hiermee de grotere uitgeverijen vinden. Wanneer je op hun sites kijkt kun je vaak vinden hoe je je manuscript kunt aanleveren. Feit is dat deze uitgeverijen vaak zoveel aanbod krijgen, dat het moeilijk is om hier tussen te komen.

Ook is er een startpagina van uitgeverijen (https://uitgeverij.startpagina.nl/), maar hierop vind je zeker niet al het aanbod. Wel hebben zij de uitgevers gecategoriseerd op onderwerpen en volgens mij is dit het beste wat je kunt doen:

 • Wat voor soort boek maak je en binnen welk genre valt dit? En denk hierin breder dan alleen ‘roman’ of ‘kookboek’
 • Welke uitgeverijen houden zich veel bezig met dit genre? (uitzoeken op Google)
 • Welke uitgeverijen zitten bij jou in de buurt, en zijn mogelijk wat kleinschaliger, waardoor je eens kunt gaan praten met ze om te vragen waar zij naar op zoek zijn.

Zo geeft boekhandel en uitgeverij ‘Paard van Troje’ uit het Zeeuwse Goes veel boeken uit, die te maken hebben met Zeeland. (http://www.paardvantroje.nl)

‘Droomvallei uitgeverij’ geeft “Fijne boeken, ook over ingewikkelde onderwerpen” uit, maar bijvoorbeeld ook creatieve boeken. (www.droomvalleiuitgeverij.nl)

Veel uitgevers hebben dus een onderwerp waarmee ze zich onderscheiden, of zetten zich in voor schrijvers uit de omgeving.

Ga dus op zoek naar een uitgeverij die past bij wat jij wil maken of hebt gemaakt. En leg vooral contact. Bel ze, ga praten. Een uitgeverij heeft veel ervaring en kan aangeven wat zij belangrijk vinden. Met deze informatie kan jij een beter product (boek) maken.

Succes?
Wanneer je zelf écht gelooft in jouw boek en jouw kwaliteiten: haak dan niet af bij de eerste ‘nee, bedankt’. Maar zet door! J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken is meermaals afgewezen bij diverse uitgeverijen, voordat haar eerste boek werd gepubliceerd. En we weten allemaal wat een succes haar complete boekenreeks uiteindelijk is geworden!
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.