DO-cember #8 In gesprek met een uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij, Esther van der Ham

Droomvallei uitgeverij- Esther van der Ham
‘Kruidenweetjes’ van Wieny Adelaars en ‘Kleurendewijsjes’ van Wilma Koolstra zijn boeken die een relatie hebben met 365dagenprojecten, maar óók zijn uitgegeven door Droomvallei Uitgeverij! Ook Ina Wuite heeft hier boeken uitgegeven en deed in het verleden een project op www.365dagenproject.nl.

En toen ik Jolanda Pikkaart interviewde kwam ik erachter dat ook zíj boeken heeft uitgegeven via Droomvallei.
Blijkbaar er is er een bijzonder verband tussen Droomvallei en 365dagenprojecten!

Droomvallei is opgezet door Esther van der Ham. “In eerste instantie ben ik de uitgeverij gestart om mijn eigen boeken uit te geven, maar na ongeveer 1,5 jaar ervaring opdoen heb ik hem opengesteld voor andere ‘fijne boeken, ook over ingewikkelde onderwerpen’.” vertelt ze.

Ik probeer met de boeken die ik uitgeef lastige onderwerpen bespreekbaar te maken, zonder dat ze heel zwaar worden. En ik houd veel van mooie illustraties!”

Proces van uitgeven
We vragen Esther naar het proces van het uitgeven van een boek, hoe gaat dit precies?

Nou, precies … het is een heel proces. Soms duurt het wel een jaar voordat je boek er echt is. Vaak begint het met een idee, het checken of het past bij een uitgever en voldoet aan de (kwaliteits)eisen. De uitgever bekijkt het, neemt het aan of wijst het af. Eventueel kan je nog iets aanpassen. Dan wordt het geredigeerd (niet alle uitgevers doen dat, let daar dus goed op), opgemaakt en gedrukt. Vaak wordt er ook een proefdruk gemaakt.”

“Ik heb er zelf een hekel aan als er fouten in boeken zitten, dus bij mijn uitgeverij wordt daar veel aandacht aan besteed. Al ga ik er vanuit dat je zelf een ‘foutloos’ manuscript aanlevert.”

Veel dingen zijn per uitgeverij verschillend. Er is geen blauwdruk van hoe alles geregeld wordt. Dit geldt voor wat een drukkerij graag ziet of van jouw verwacht. Ook hetgeen een uitgeverij voor jou doet kan verschillen. Hierover zegt Esther: “Vaak hebben uitgeverijen informatie op hun website staan. Kijk daar goed naar!

Je kan op de website van de uitgever kijken welke focus is gekozen. Het is belangrijk dat jouw boek daarbij aansluit. Kijk ook of de layout van de website, de toon en de andere boeken die zijn uitgegeven jouw aanstaan.”

“En het klinkt flauw maar het is echt afhankelijk van de uitgever wat ze doen en of je daarvoor moet betalen. Kijk dus heel goed op de website. “

Ondersteuning door een uitgeverij
We vragen aan Esther: Waar kan een uitgeverij je allemaal bij helpen?

“De kennis en ervaring die een uitgeverij heeft met het proces, de ondersteuning in de marketing en de begeleiding van het drukproces is heel groot. Het uitgeven van een boek is een vak. Let er trouwens op dat ook een auteur heel belangrijk is in de promotie van een boek. Dus dat doe je samen met de uitgever. Zoek beurzen op waar je kan gaan staan, en ga op pad met je boek. Schrijf erover op social media en blijf je ontwikkelen.”

Wat kunnen auteurs doen om hun boek gepubliceerd te krijgen?
Esther van der Ham heeft hierover een blog geschreven met 5 belangrijke tips! Je vindt het artikel hier: https://www.droomvalleiuitgeverij.nl/vijf-tips-om-een-perfect-manuscript-naar-een-uitgever-te-sturen/

Speciaal over het proces van uitgeven en wat een uitgeverij allemaal voor jou doet heeft Esther ook een blog geschreven. Je vindt deze hier.

Weggever voor onze lezers!!
Speciaal voor onze lezers geeft Esther 1 boek naar keuze weg van Droomvallei. Dus kijk op www.prachtboeken.nl en schrijf hieronder dit bericht welk boek jij het liefste zou willen winnen, of mail dit naar mirjam@365dagenproject.nl . Uit de aanmelders wordt 1 winnaar geloot, eind januari 2019. De winnaar krijgt bericht via Esther van der Ham.

 
7

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

7

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.