Het raadhuis in Buren # 6.122 van 365

Vorig jaar was ik in Buren. Dat ligt in de buurt van Geldermalsen, in de Betuwe. Er wonen ongeveer 2500 inwoners in de stad. Een deel van Buren is een beschermd dorpsgezicht met veel (rijks)monumenten. De restanten van de vestingwerken horendaar ook bij. En bij dat laatste horen dan weer kanonnen en die spaar ik.  Alle reden voor een bezoekje dus.

Buren  heeft al sinds 1395 stadsrechten. Deze rechten zorgden voor een grote welvaart en vele veldslagen tussen de diverse heren die Buren in hun bezit wilde hebben.

Ik sta op de pixel met het oude raadhuis van de stad. Het is in de 16e eeuw gebouwd. Tot de gemeente het in 1554 aankocht was het een gewoon woonhuis. De gemeente liet het rond 1610 verbouwen tot stadhuis. Uit het begin van de 17e eeuw is de huidige gevel met bordestrap.  Het dak met torentje is ook uit die periode. Op het bordes hebben veel leden van ons Koninklijk huis hun toespraken gehouden.

Sinds 1971 is het raadhuis een rijksmonument.

Na de gemeentelijke herindeling van 1978 werd het stadhuis van Buren  te klein. Er werd een ander pand betrokken. Sinds 1988 zit het particuliere Oranjemuseum in het gebouw. Het museum is gesloten op zondag en net die dag was ik in Buren…. Op http://www.museumburenenoranje.nl/ kunt u alles lezen over het museum.

Van oudsher heeft Buren een sterke band met het koningshuis. Willem van Oranje trouwde er met Anna van Buren ( Anna van Egmond). Zij werd helaas maar 26 jaar.  Maar door dit huwelijk zijn prinses Beatrix en onze koning gravin en graaf van Buren. En wie herinnert zich niet de schuilnaam W.A. van Buren waarmee onze koning meedeed aan de elfstedentocht ( en nog uit reed ook).

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het oude stadhuis.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.