Sint Lambertuskerk in Buren # 6.123 van 365

Tegenover het oude raadhuis waar ik gisteren over vertelde staat de Sint Lambertuskerk. Vanwege de grootte van de kerk en het feit dat er veel bebouwing om de kerk heen staat, was de kerk zeer lastig te pixelen. Meer pixels kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak.

De Lambertuskerk in Buren is nu een protestantse kerk, maar het is in 1367 begonnen als kapel. In 1395 werd het een parochiekerk. Die katholieke kerk is vernoemd naar de heilige Lambertus. Hij was bisschop van Maastricht en leefde in de 7e en 8e eeuw na Christus.

In de 15e eeuw werd de kerk uitgebreid naar het huidige formaat. De toren werd toen ook hoger gemaakt.

In 1551 is Willem van Oranje in deze kerk getrouwd met zijn Anna van Buren. De 2e dochter van het echtpaar, Maria van Buren, ligt begraven in de kerk.

De kerk is tussen  1973 tot 1980 gerestaureerd. De kerktoren werd in 1990 gerestaureerd.

Sinds 1971 zijn zowel de toren als de kerk een rijksmonument.

De kerk is te huur voor concerten, evenementen, congressen, lezingen, workshops, huwelijksvoltrekkingen met en zonder recepties. De capaciteit van de kerk is maximaal 300 personen. De stichting Oude gelderse kerken krijgt zo geld voor het onderhoud en instand houden van de Gelderse kerken. Zie https://server.data-bedrijfsfotos-nederland.nl/sogk-buren/ als u meer wilt weten over deze stichting.

De Sint Lambertuskerk is te bezoeken van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur in de periode april-september.

Op de zondagochtend is de kerk in gebruik door de protestantse gemeente.

Op https://server.data-bedrijfsfotos-nederland.nl/sogk-buren/ kunt u een mooie impressie krijgen van de omgeving van de omgeving van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.