Het oude weeshuis in Buren # 6.128 van 365

Dit grote gebouw staat aan de rand van Buren.  Sinds 1971 is het een rijksmonument.

Het oude weeshuis is in 1612 gesticht door Maria van Buren, de dochter van Willem van Oranje en Anna van Buren. Het weeshuisgebouw was in 1618 gereed. Helaas heeft Maria dit niet meer mee gemaakt. Zij overleed in 1616. Het weeshuis bood ruimte aan 24 kinderen. Ze hadden een echtpaar als “ouders”.  Er was ook een tuinman en een kleermaker op het complex. De weeskinderen droegen een uniform met de letter M op hun mouw. Die M verwees naar Maria van Buren,

Op de plek van het weeshuis stond eerst een klooster. Dat werd door de grote brand van 1575 volledig verwoest. Vandaar dat er een groot stuk grond beschikbaar was voor het weeshuis.

In 1926 is het gebouw vergroot. Rondom het gebouw is een ommuurde tuin. In de tuin staat een bronzen beeldje van 2 wezen, een jongen en een meisje. Dat beeld is gemaakt door Lia krol ( 1956), een Nederlandse beeldhouwster, tekenares en schilderes. Prinses Beatrix heeft in 2013 het beeldje onthuld ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van het gebouw.

Het weeshuis is tot 1952 in gebruik geweest. Daarna is het tot 1971 gebruikt door de kinderbescherming.

Sinds 1972 zit het marechausseemuseum in het gebouw. Daar vertel ik morgen meer over.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.