Jacoba van Beieren # 6.141 van 365

Vlakbij de gevangenpoort in Woudrichem staat dit beeld van Jacoba van Beieren ( 1401 – 1436), gravin van Holland en Zeeland. Haar vader was Willem VI van Holland. Na zijn dood volgde Jacoba haar vader op. Er volgde een strijd om de macht in vooral Holland. Jacoba trouwde met Jan van Brabant. Dat had ze beter niet kunnen doen. Na een felle strijd tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten  raakt hij veel van zijn bezittingen kwijt. Om aan geld te komen, verpachte hij een groot deel van het grondbezit van Jacoba aan de Luikse bisschop (en broer van haar vader) Jan van  Beieren.

Tijdens de zoen van Woudrichem in 1419 werden de landgoederen van Jacoba verdeeld onder diverse edellieden uit de buurt. Dordrecht, Leerdam en Gorinchem, inclusief de omliggende landgoederen gingen naar Jan van Beieren. Jacoba kon niet anders dan het vredesverdrag tekenen. Daarna ging ze scheiden van Jan van Brabant en vertrok ze naar Engeland. Ondertussen gingen de Hoekse en de Kabeljauwse twisten onverminderd door. Bij de Zoen van Delft ( 1428) werd besloten dat Jacoba van Beieren op papier gravin van Holland mocht blijven. De feitelijke macht lag echter bij Filips van Bourgonidër.

Het beeld van Jacoba van Beieren  is door de VVV Woudrichem  geschonken aan  Woudrichem als herinnering aan de zoen ( verzoening) van Woudrichem.

Het bronzen beeld is in 1984 gemaakt door  Jaap Hartman (Woudrichem, 1950), een Nederlandse beeldhouwer en bronsgieter.

Groetjes Kuh Wak

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.