Sint Martinuskerk in Woudrichem # 6.143 van 365

Deze kerk is veels te groot om in 1 x op de pixel te krijgen. Bovendien staat het midden tussen allerlei bebouwing. Daarom verwijs ik u naar www.facebook.com/eendkuhwak voor meer pixels van de kerk. U zou zelf ook naar het mooie Wouidrichem kunnen gaan om de kerk beter te bekijken.

De Sint Martinsukerk is al in de 15e eeuw gebouwd. Het verving toen een kapel die hier in de buurt stond. In 1573 werd Woudrichem door  de Geuzen in de as gelegd om de Spanjaarden te beletten de stad in te nemen. Alleen de muren van de toenmalige kerk bleven overeind. De herbouw liet aanvankelijk door geldgebrek op zich wachten, maar kwam in 1621 tot stand.

De kerk is gewijd aan Martinus van Tours, oftewel Sint Maarten. Die kent u vast wel.

De kerk ging na de herbouw verder als hervormde kerk. Dat kwam door de reformatie en de daarbij behorende beeldenstorm. De katholieken gingen ondergronds met hun geloof.

In 1841 volgde weer een grote verbouwing van de Sint Martinuskerk.

Bijzonder aan de kerk is dat de toren eigenlijk niet past bij het gebouw qua versieringen. Het gebouw is sober en dat kan vand e toren niet gezegd worden. De toren is 34 meter hoog  en wordt ook wel de mosterdpot genoemd. In 1717 heeft de toren har spits verloren tijdens een zware storm. Sindsdien heeft de toren haar huidige vorm. De balustrade bij de toren is in 1933 gebouwd.

Sinds 1970 is de kerk een rijksmonument.

Het kerkgebouw wordt, behalve voor de erediensten van de Hervormde Gemeente Woudrichem. ook gebruikt voor exposities van het werk van moderne kunstenaars.

Op http://www.kerkwoudrichem.nl/ kunt u meer lezen voer de kerkgemeenschap.  Het doet mij deugt dat het een zeer uitgebreide pagina is en de kerk is zelfs op facebook te vinden: https://www.facebook.com/KerkWoudrichem/

De zondagse diensten zijn om 10 uur en om 18 uur.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.