Molen Nooit gedagt in Woudrichem # 6.145 van 365

Achter de kazemat waar ik eerder over vertelde staat deze mooie hoge stellingmolen. Samen met de kerk is het een goed herkenningspunt voor de reizigers die Woudrichem naderen.

De molen Nooit gedagt staat op de oude stadswal van Woudrichem en kon zo de maximale hoeveelheid wind vangen voor het malen van koren. De 1e molen stond al in 1280 op deze plaats. Pas in 1662 is er een stenen molen gebouwd. Helaas werd die in de 2e wereldoorlog door de Duitsers opgeblazen.  Vlak voor de bevrijding……. De Woudrichemse molen werd in de oorlog ( net als veel andere molens gebruikt om boodschappen van het verzet door de geven door de stand van de wieken en het gebruik van al dan geen doeken aan de wieken).

De herbouw van de molen begon op 5 mei 1990 en op 31 mei 1996 werd de nieuwe molen officieel geopend. Hierdoor is de miolen van binnen eigenlijk geen oduerwetse molen meer. De maalstenen zijn van kunststof en de dragende constructie van de molen is van staal. De doorsnee van de wieken is klein met bijna 24 meter.

Vanwege de jonge leeftijd heeft de molen geen monumentale status. Mooi is ze echter wel.

Op https://www.molennooitgedagt.nl/ is meer te lezen over de molen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen en de skyline van Woudrichem.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.