Het arsenaal in Woudrichem # 6.146 van 365

Vanwege de ligging van Woudrichem aan 2 rivieren en het hebben van stadsrechten, kreeg Woudrichem vestingwerken. Daar hoorde ook een arsenaal bij. Dat kunt u op de pixel zien. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik  nog wat pixels.

Een arsenaal is een militaire opslagplaats. In veel arsenalen werden ook wapens gemaakt en gerepareerd. Het woord arsenaal is een verbastering van het Arabische woord voor “huis waar iets gemaakt wordt”.  Een arsenaal was uiteraard van levensbelang voor een leger. Het gebouw moest daarom goed te verdedigen zijn en het mocht niet te dicht bij de grens staan. In vroeger tijden was het altijd binnen de stadsmuren te vinden. Vaak werden de wapens en het kruit in aparte gebouwen bewaard. Dat is in Woudrichem ook zo.  Het gebouw van vandaag bevatte geen kruit.

Het arsenaal in Woudrichem is omstreeks 1854 gebouwd volgens een gevelsteen in het gebouw.

Het arsenaal is sinds 1970 een rijksmonument.

Vanaf 1984 heeft er horeca in het arsenaal gezeten. Eerst een (muziek)café.  Nu zit het ateliuer van Gonnie Paul in het gebouw. Zie http://www.gonniepaul.nl/ voor haar werk.

Groetjes KuhWak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.