Slot Loevestein # 6.147 van 365

Kastelen zijn net als molens een item om te verzamelen. Ik heb er al best wel veel inmiddels.

Slot Loevestein ligt zeer strategisch op de plek waar de rivieren de Maas en de Waal samen komen en samen de Merwede gaan vormen.  Het kasteel ligt nog net in Gelderland, in de gemeente Zaltbommel. De bouw van het slot begon in 1357 in opdracht van een ridder. Deze ridder gebruikt ehet lasteel als huis en vanwege de plek kon hij tol heffen bij voorbijgangers. Na hem werd het kasteel eigendom van de heer van Holland. Daardoor werd het kasteel vanaf 1575 verbouwd tot verdedigingswerk.

Het kasteel staat in de uiterwaarden van de rivieren.  Dat is expres gedaan. Bij hoog water is het kasteel niet te bereiken over de weg. Ik ben mijn bezoek aan het kasteel begonnen op het veerpontje tussen Woudrichem en het kasteel. Woudrichem ligt overigens in de provincie Noord-Brabant en het nabij gelegen Gorinchem ligt in Zuid-Holland. Dat maakt dat ik in 1 uitje in 3 provincies ben geweest.

Het kasteel is lang in gebruik geweest als staatsgevangenis. De belangrijkste gevangene was Hugo de Groot ( 1583 – 1646), een rechtsgeleerde en schrijver. vrijwel iedereen kent hem van zijn ontsnapping uit de gevangenis in een boekenkist.  Het was wel een bijzondere gevangenis. Hugo de Groot zat opgesloten in een torenkamer, maar zijn vrouw, kinderen en dienstmeisje woonden ook in he tkasteel.

Nog weer later werd het kasteel vanwege haar ligging onderdeel van de oude ( 17e en 18e eeuw. De linie liep globaal van Muiden aan het IJsselmeer via Woerden en Gouda naar Goricnhem en naar het kasteel)  en de nieuwe waterlinie ( vanaf 1871 tot 1951. De linie liep van Muiden via Weesp en Naarden naar Utrecht  en via Gorinchem naar het kasteel).

Sinds 1970  is het een rijksmonument.

Het kasteel bestaat uit een zaalbouw ( weinig binnenplaats), twee hoektorens en een poorttoren en is omgeven door een slotgracht. Het fort  als geheel is omgeven door twee grachten en heeft vijf bastions ( zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Bastion . Daar ziet u wat ik bedoel.

Binnenin het fort staan verschillende gebouwen.

Tussen 1925 en 1986 is het hele fort gerestaureerd.

Sinds 9 december 1994 wordt het kasteel beheerd door de Stichting Museum Slot Loevestei. Die beheert de museumcollectie en houdt het complex toegankelijk voor een breed publiek. De stichting huurt het complex van de Nederlandse staat.  Op https://www.slotloevestein.nl/ kunt u alles lezen over en voor een bezoek aan het kasteel.

Slot Loevestein is ook bekend van de tv series Floris en Dokter Tinus.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.