De kruittoren van Slot Loevestein # 6.148 van 365

Bij slot Loevestein staan meerdere gebouwen op het terrein. Allemaal hebben ze met het verdedigen van het slot en de directe omgeving te maken.  Ik sta hier op de pixel met de grote kruittoren. Ik mocht er ook in en de pixels daarvan kunt u op www.facebook.com/eendkuhwak zien.

De kruittoren werd gebruikt voor het bewaren van het buskruit. Dat is het oudst bekende explosieve mengsel ter wereld. Het bestaat uit salpeterzuur, zwavel en houtskool.  Omdat de toren niet al te groot was, werd er ook buskruit in de kelder van het kasteel zelf bewaard. De ruimte naast de toren werd gebruikt voor de opslag van allerlei huishoudelijke spullen van militairen, de brandspuit ( !), turf en er werd de was gedaan.

De bezetting van het fort Loevestein bestond uit vijftig man, vooral voervolk en een aantal kanonniers. De militairen leefden er met hun gezinnen. Voor eigen gebruik waren er wat koeien ( melk), kippen (eieren) en groentetuinen op het fort aanwezig. De kinderen van de soldaten en de volwassenen die dat wilden, kregen onderwijs van een schoolmeester. De onderwijzer woonde in de schoolmeesterswoning en daarvan was een aparte ruimte ingericht als leslokaal, waar hij de mensen leerde lezen en schrijven. 1 x per week kwam er een predikant naar Slot Loevestein.

De soldaten werden gehuisvest in door hen zelfgemaakte houten hutten. Deze werden in 1589 vervangen door stenen huizen, officierswoningen en een wachtgebouw. Vanaf 1725 werden de huizen zoals ze er nu staan gebouwd. Er zijn nu horeca, het entreegebouw van het museum en tentoonstellingsruimten in gevestigd.

Op het terrein van slot Loevestein is omstreeks 1882 een kazemat/bunker gebouwd waar soldaten konden verblijven tijdens een bomaanval op het kasteel. in de 2e wereldoorlog is de bunker nog gebruikt.

Al met al is slot Loevestein een bezoek meer dan waard.

Groetjes kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.