Johannes Nepomukkerk in Woudrichem # 6.149 van 365

Huh? Is het al zondag? Nee hoor dat is morgen pas, maar als ik vandaag deze kerk doe, kan ik Woudrichem “afsluiten”.

Weet u wie Johannes Nepomuk is? Zijn officiële naam is Johannes Nepomucenus. Hij is omstreeks 1340 geboren in het Tjechische plaatsje Pomuk. Hij werd priester en werd zeer geliefd.  De tirannieke koning wilde hem graag aan zijn hof hebben als prive-priester. Dat wilde Johannes niet. De koning werd zeer boos en na een flinke martelpartij is Johannes van een brug afgegooid en verdronken.  Tpoen hij boven kwam drijven was zijn lichaam omringt door sterren.  Hierdoor is hij in 1729  heilig verklaard.  Zijn naamdag is 16 mei. Johannes is de beschermheilige van priesters, molenaars, schippers, het biechtgeheim, het zwijgen en van bruggen.  Veel van zijn beelden staan daarom bij bruggen. In Nederland is er slecht 1 zo’n beeld, namelijk in Swalmen ( gemeente Roermond).

De kerk is een katholieke kerk en het is gebouwd in 1838 naar een ontwerp van de architect J. de Kroon.  De kerk is een waterstaatkerk. Dat meende ik al te zien aan de vormgeving van de kerk. Veel waterstaatkerken hebben deze vorm namelijk, dat heb ik in de loop der jaren wel geleerd van mijn kerkstukjes. De kerk is een eenvoudige zaalkerk, oftewel de kerk bestaat uit 1 grote ruimte met eem voorportaal(tje).

Tot 1838 hadden de Woudrichemse katholieken een noodkerk gebruikt. In 1836 kregen ze toestemming van koning Willem I om een echte kerk te mogen bouwen. Toen duurde het nog een jaar om het geld bijeen te krijgen en de bouw kon beginnen.

De kerk is sinds 1970 een rijksmonument.

De kerk maakt deel uit van de Sint Elisabethparochie met nog 4 andere kerken in onder andere Raamsdonkveer en Dussen.

Iedere zondagochtend om 09.30 uur is de kerkdienst in Woudrichem.

Omstreeks 2011 is de kerk gerestaureerd.

Op www.facebookcom/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.