Kasteel Hoensbroek # 6.151 van 365

In een stadje in het zuidelijke puntje van ons land staat dit mooie kasteel. Hoensbroek is onderdeel van de gemeente Heerlen. In het Limburgs wordt Hoensbroek Gebrook genoemd, dat betekent moeras.  Hoensbroek komt ook van de ridder Herman Hoen. Hij kreeg het moerassige gebied en bouwde daar een kasteel op. Er wonen momenteel ongeveer 20.000 inwoners. De stad ligt 100 meter boven NAP. Voreger woonden en werkten er veel mijnwerkers.

Kasteel Hoensbroek is deels al in de 13e eeuw gebouwd.  Toen nog van hout en op een heuvel geplaatst ter bescherming tegen hoog water en vijanden. De grote ronde toren is het oudste deel van het stenen kasteel. het stamt uit 1360 en is in opdracht van Herman Hoen gebouwd. Vanwege haar zeer strategische ligging aan de belangrijke handelsroutes naar Maastricht, Aken en Keulen werd het kasteel in opeenvolgende fasen uitgebouwd tot de grootste burcht tussen Maas en Rijn. Het bevat 67 zalen, vertrekken en ruimtes.

Pas aan het einde van de 18e eeuw verdween de familie van Hoensbroeck uit het kasteel. Het kasteel raakte in verval tot het in 1928 werd verkocht aan de huidige eigenaar, de stichting Ave Rex Christe.

Tussen 1930 en 1940 en in de jaren 80 van de vorige eeuw werd het kasteel gerestaureerd. Het kasteel wordt nu door de gemeente gehuurd en gebruikt als museum. Kasteel Hoensbroek is met de museumkaart gratis te bezoeken. Op https://www.kasteelhoensbroek.nl/     is meer te lezen over een bezoek aan het kasteel.  Het is echt een aanrader.

In de loop der eeuwen is het kasteel drie keer flink verbouwd en vergroot. De verschillende bouwstijlen uit de diverse eeuwen (14e, 17e en 18e) zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het complex is omgracht en heeft vier vleugels rond een rechthoekige binnenplaats. De totale oppervlakte is 50 bij 60 meter.

Sinds 1967 is het een rijksmonument.

Het kasteel is ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Heerlen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.