Cunerakerk in Rhenen # 6.154 van 365

In Rhenen staan een stuk of 7 kerken vlakbij elkaar. Dit komt omdat Rhenen in de middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was.  De gelovigen kwamen op de relieken van de heilige Cunera af.  De Cunerakerk is de grootste en mooiste van Rhenen.

De Cunerakerk is van oorsprong een katholieke kerk, maar de kerk kwam na de reformatie in handen van de protestanten.

De kerk is vernoemd naar de heilige Sint Cunera. Zij was een maagd en martelares en ze overleed omstreeks 377 na Christus in Rhenen. Haar lichaam is in de Cunerakerk begraven. Ze is de beschermheilige van Rhenen en haar naamdag is 12 juni.

De toren van de Cunerakerk is 82 meter hoog en is tussen 1492 en 1531 gebouwd als een soort replica van de Domtoren in Utrecht. In 1897 werd de toren door een grote brand verwoest. Er volgde herbouw. Net voor de 2e wereldoorlog raakt het dak van de kerk zwaar beschadigt. In 1940 en in 1945 werd de kerk zwaar getroffen door het oorlogsgeweld. na de oorlog volgde werderopbouw, maar het materiaal was shcaars en niet van de beste kwaliteit. Vandaar dat al in 1968 een nieuwe restauratie volgde.

De Cunerakerk is sinds 1967 een rijksmonument.

Er zijn elke zondag 4 (!) diensten in de kerk. De gemeente is opgesplitst in 2 deelgemeenten. Voor elk deel is er een aparte dienst in de ochtend ( 08.45 en 10.15 uur)  en in de namiddag/vroege avond ( 16.30 en 18.30 uur).  Er is per dienst plek voor 650 mensen.

Geïnteresseerden kunnen de kerk elke zaterdagochtend ( 10.00 – 13.00 uur) gratis bezichtigen. In de zomermaanden is de kerk ook van woensdagmiddag tot zaterdagmiddag ( 13.00 – 16.30 uur). De kerk is ook te huur voor allerlei bijeenkomsten.

Op http://www.cunerakerk.nl/ kunt u alles lezen over deze kerk.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.