Kasteel Amerongen # 6.159 van 365

In Amerongen ( Utrecht) staat een mooi kasteel. Bij het kasteel hoort ook een kasteeltuin en een aantal andere gebouwen. Die laat ik u morgen zien.

Amerongen  is een kleine plaats aan de Nederrijn waar ongeveer 5500 mensen wonen. Het is vooral een agrarisch gebied. Aan de rand van Amerongen staat kasteel Amerongen. Eigenlijk is het een saai kasteel. Er zijn geen toren en kantelen te zien. Het kasteel is meer een groot landhuis. Gelukkig is daar verder niks mis mee. In het kasteel is een museum gevestigd dat verteld over de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners.

Het 1e kasteel op deze plek is in 1268 gebouwd. Daarna is het regelmatig verwoest en weer opgebouwd. In 1557 wordt het huis verkocht aan Goert van Reede van Saesveld. Hij trouwde met Geertruid van Nijenrode, die erfdochter van het nabijgelegen “Zuylestein” was. De naam Nijenrode kennen we allemaal wel denk ik. Ik ga daar ook nog een keer kijken voor u.  He tkasteel blijft lang in handen van de familie van Reede. In februari 1673 is het kasteel door de Franse troepen met takkenbossen in brand gestoken. Het kasteel dat dan herbouwd wordt is het huidige kasteel. Pas in 1879 gaat eht kasteel over naar een andere familie, de Bentinck’s.  Zij verkopen in 1977 het kasteel, interieur en de tuinen aan de stichting Utrechtse kastelen, die het op 6 maart 1982 overdraagt aan de Stichting Kasteel Amerongen.

Sinds 1990  is het kasteel een rijksmonument.

Op   https://www.kasteelamerongen.nl/  is meer bezoekersinformatie te lezen over het kasteel in Amerongen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel. Normaal gesproken is het kasteel alleen te bezichtigen door middel van een rondleiding. Wij hadden mazzel en konden het kasteel op eigen gelegeheid verkennen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.