De tuin en bijgebouwen van kasteel Amerongen # 6.160 van 365

Rond kasteel Amerongen ligt (uiteraard een gracht en) een mooie tuin.  In de tuin zijn een bloementuin, moestuin, boomgaard en het bospark te vinden. De geschiedenis van de tuin gaat terug tot 1673 en de tuin heeft verschillende uiterlijke kenmerken en functies gehad. Zoals gebruikelijk was, gingen de tuine bij landgoederen met de heersende mode mee. Ze waren eerst barok met veel versieringen en later kwam de Engelse landschapstuin in de mode. Die kenmerkt zich door slingerende paadjes en vijvers. De tuin zoals het nu is, lijkt op de 19e eeuwse landschapstuin van de architect Poortman.

Momenteel worden de tuin onderhouden door veel vrijwilligers. Groente uit de tuin wordt gebruikt in restaurant  Bentinck op het landgoed en fruitprodukten worden verkocht in de kasteelwinkel. Ook staat er een klein stalletje op het terrein van het kasteel, waar tegen contante betaling groente en fruit gekocht kan worden.

Op https://restaurantbentinck.nl/ kunt u meer lezen over het restaurant.

Op www.facebook.com/eendkuhwak laat ik meer pixels van de tuin en de gebouwen zien. Op de pixel bij dit verhaal staat de oranjerie van het kasteel. Daar konden de planten overwinteren. Het hebben van tropische tuinplanten was in die tijd statusverhogend, maar die planten waren uiteraard neit tegen onze winters bestand. Daarom moest er een oranjerie gebouwd worden.

Sinds 1990 is het geheel een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.