Van Helomahuis in Heerenveen # 6.177 van 365

Ook dit huis is een stins. Het huis heet Van Velomahuis en het is rond 156o gebouwd. Er hebben altijd invloedrijke en rijke mensen uit Heerenveen in gewoond. 1 van die bewoners was de vervener van Heloma. Een vervener graaft veen af en dit veen werd vervolgens gedroogd. Er ontstaat turf en dat was in die tijd een veelgebruikte brandstof.

In 1975 werd de gemeente Heerenveen eigenaar van het pand. Er volgde een grondige renovatie.  In 1977 werd het pand een rijksmonument. De naastgelegen dienstwoning werd een gemeentelijk monument.

Sinds 1982 zit het Museum Heerenveen in het Van Helomahuis. Toen heette het museum het museum Willem van  Haren ( 1655 – 1728), een grietman uit Heerenveen. Het museum is in 1999 uitgebreid door de achtergelegen school bij het pand te betrekken.

In 2015 werd het Museum Heerenveen. Helaas voor u ben ik door tijdsgebrek niet in het museum geweest. U zult zelf moeten kijken of het een leuk museum is. Op https://www.heerenveenmuseum.nl/ kunt u meer lezen over het bezoek aan dit museum. Het museum vertelt over de geschiedenis Heerenveen met behulp van archeologische vondsten en historische objecten en een verzameling werken van kunstenaars uit de omgeving.

Meer pixels van het Van Helomahuis plaats ik op www.facebook.com/eendkuhwak

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.