Oenemastate in Heerenveen # 6.178 van 365

Vandaag heb ik alweer een stins, oftewel een stenen huis, voor u. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er nog meer pixels van.

De Oenemastate staat in het centrum van Heerenveen, aan een groot plein. Het is in 1640 gebouwd in opdracht van Amelius van Oenema (1627-1647). Hij was grietman van beroep, dat is een combinatie van rechter en burgermeester.  De stins is meerdere malen van eigenaar veranderd.

In 1828 werd het Oenemahuis een grietenijhuis, oftewel een voorloper van wat we nu een gemeentehuis zouden noemen. In de gemeentewet van 1851 werden de benamingen grietman en grietenijhuis vervangen door burgermeester en gemeentehuis. Alleen het noorden van ons land kenden grietmannen en grietenerijhuizen.

In 1934 werd het Oenemahuis het gemeentehuis van de toen net opgerichtte gemeente Heerenveen.

In 1966 werd het pand gerestaureerd en verbouwd tot belastingkantoor. Na nieuwbouw van een belastingkantoor verkocht het Rijk Oenemastate en werd het gebouw particulier bezit. Het is nu een grand-café-hotel ( met een omtzettend onpixelwaardig terras aan de zijkant van het gebouw).

Sinds 1967 is het gebouw een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.