De doopsgezinde kerk in Heerenveen # 6.180 van 365

Een doopsgezinde kerk wordt ook wel een vermaning genoemd. De predikant heet vermaner en hij maant de leden van de vermaning om Christus te volgen.  Vermanen is ook spreken over iets of ergens voor waarschuwen. Doopsgezinden waren vroeger sterk tegen de gereformeerde staatskerken. Vandaar ook de keus om hun kerk geen kerk maar een vermaning te noemen.

De doopsgezinden worden ook wel mennonieten genoemd, naar hun kerkleider Menno Siemons. Hij was net als Calvijn en Luther een kerkhervormer. Hij is geboren in Friesland en daarom zijn er vooral veel mennonieten in het noorden van ons land.                                            Een andere naam voor doopsgezinden is dopers. Dit verwijst naar de traditie om een gemeentelid pas te dopen als hij of zij daar zelf voor kiest.

De meeste vermaningen waren schuilkerken, omdat deze geloofsrichting niet openlijk mocht worden beleden ( dit gold ook voor de joden en de katholieken). Hun kerkgebouwen waren verscholen achter andere gebouwen of de diensten werden gehouden in scholen, stallen en woonhuizen.

De vermaning in Heerenveen is in 1762 gebouwd. Het verving 2 schuilkerken die tot die tijd in gebruik waren.  In 1838 heeft het gebouw de huidige vorm gekregen.

Elke zondag is er om 10.00 uur eend ienst in deze kerk. Echter na 3 zondagen is er een dienst in het nabij gelegen Tjalleberd dat ook deel uit maakt van de gemeente.  Zie https://www.doopsgezindheerenveentjalleberd.nl/index.php#39 voor alle data.

Sinds 1967 is het gebouw een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van deze vermaning.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.