Het Groote Huys in Heerenveen # 6.179 van 365

Ik laat ik nog 1 stins zien uit Heerenveen. Ditmaal is het het Groote Huys. Deze stins is in 1750 gebouwd in opdracht van de houthandelaar Dirk Beerns ( zijn latere naam was Drijfhout……)

Daarna heeft het huis veel andere eigenaren gehad.  De 1e na Drijfhout is notaris en wijnhandelaar Johann Georg Semler. Hij laat het pand in 1800 verbouwen tot de huidige staat. In 1827 koopt houthandelaar Siebe Tuymelaar het huis dat dan in de volksmond de naam Tuymelaarshuis krijgt.  In 1884 verkopen de erven de woning aan Mejuffrouw Hobbine Daniëlle van Heloma, die er tot haar overlijden in 1916 blijft wonen.
In 1972 kopen A. en J.A. Kuiper  ( verzekeraars) Het Groote Huys. Het wordt aangepast voor kantoorgebruik, met behoud van zoveel mogelijk oude elementen.

Sinds 1967 is het huis een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat detailpixels van het huis.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.