Havenkazerne in Schoonhoven # 6.195 van 365

Vanaf 1412 stond er op de plek van dit gebouw een klooster. Na de reformatie werd de bijbehorende kerk afgebroken en kreeg het klooster een andere invulling. Er volgde een uitbreiding van het pand. Vanaf 1627 kwam er een wapenarsenaal in het pand. Een ander deel werd gebruikt als oudevrouwenopvang. Aan het begin van de 19e eeuw kwam er een (legale) hennepopslag en een school in het gebouw.

In 1862 werd het pand opnieuw uitgebreid. Er kwamen 2 vleugels bij en het pand kreeg een U-vorm.  Dit alles was bedacht door de architect Ondijk. Tot 1922 kwam er een kazerne in het pand. En tijdens de verbouwing van het gemeentehuis kwamen de gemeentelijke ambtenaren tijdelijk in de kazerne werken. Dienstweigeraars ( voor Nederlands-Indië)  kwamen tussen 1946 en 1950 naar de kazerne voor hun vervangende dienstplicht.  Daarna kwam er tussen 1950 en 1966 een legeronderdeel in de kazerne dat heeft gevochten tijdens de Korea-oorlog.

Sinds 1971 is het gebouw een rijksmonument.

Hierna moest het gebouw een nieuwe bestemming krijgen. Dat werd gevonden door het Nederlandse Zilvermuseum te gaan huisvesten.  Dat museum zat sinds 1953 in Utrecht als onderdeel van het Catharijneconvent. Toen werden er ook nog gouden voorwerpen en klokken  Ook omdat Schoonhoven een zilverstad is en het museum daar graag bij aan wilde sluiten door zich alleen te richten op het Nederlandse zilverwerk.  Ik ben voor u naar het Zilvermuseum geweest en ik heb gezien dat er veel meer te zien is  dan alleen maar zilver. Op https://zilvermuseum.com/ kunt u alle bezoekersinformatie lezen. In het museum kunt u ook zilversmeden aan het werk zien, Die laatste zijn erg zeldzaam in ons land.

Een ander deel van het gebouw is in 1984 verbouwd tot appartementen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels vande buiten- en de binnenkant van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.