Oud-Katholieke kerk in Oudewater # 6.197 van 365

Oud-katholieke kerk?  Wat is dat ook al weer? Ik heb al vaker oud-katholieke kerken laten zien zoals u misschien wel weet. De oud-katholieke stroming heeft geen banden met Rome of met de Paus. Rooms-Katholieke hebben die band wel. Op https://www.okkn.nl/pagina/86/oud-katholiek_ kunt u meer lezen over de Oud-Katholieken

De oud-katholieke kerk in Oudewater is in 1882 gebouwd naar een ontwerp van architect M.C. Van Wijngaarden  uit Woerden.  Voluit heet de kerk H.H. Michaël- en Johannes de Doperkerk. Naar de aartsengel Michaël en de oude leermeester van Jezus, Johannes de Doper.  De huidige kerk is een vervanging van de oude schuilkerk van de gemeente. Die stond ook op deze plaats, maar was volstrekt anoniem qua uiterlijk.  Achgter de kerk is een grote tuin. Helaas kon ik daar niet in.

Aan de gevel van het gebouw bevindt zich een steen met het opschrift Deo Optimo Maximo, dat aan de verhevenste en allerhoogste God.

Sinds 1972 is de kerk een rijksmonument.

Helaas is de kerk sinds 2009 niet meer in functie. Vrij snel daarna kwam er een stichting die het gebouw ging beheren.  Er zit nu een ontmoetingscentrum in en  incidenteel zijn er nog kerkdiensten. Denk dan aan trouwen, rouwen en doopdiensten.  De oude kerk is ook te huur voor diverse culturele bijeenkomsten.

Ter gelegenheid van 750 jaar Oudewater is er in 2015 een mooie gevelsteen op de kerk gekomen. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik daar een pixel van.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.