Het stadhuis van Schoonhoven # 6.196 van 365

De voorloper van dit stadhuis is al in de 15e eeuw gebouwd. Daarmee is het stadhuis van Schoonhoven het oudste nog in gebruik zijnde stadhuis. Het gebouw is echter zo grondig verbouwd en gerestaureerd (1776 en 1927)  dat het huidige stadhuis er heel anders uitziet.  Vroeger is het stadhuis ook gebruikt als waag, een weeggebouw voor marktgoederen. Alleen een stad met stadsrechten mocht een waag hebben. Dat schoonhoven stadsrechten heeft is zeker. Wanneer de stadsrechten zijn gegeven is onbekend.

In het carillion van het stadhuis hangen 50 klokken. Iedere woensdag (13.00 uur) en zaterdag (10.00 uur) wordt het carillon bespeeld door de stadsbeiaardier.  Liefhebbers kunnen kijken en luisteren naar de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=MzKsuodzQkc

Sinds 1971 is het stadhuis een rijksmonument.

Momenteel wordt het gebouw alleen nog maar gebruikt als trouwlocatie. Naast het gebouw staat het huidige stadskantoor. Het gemeentehuis staat in het nabij gelegen Stolwijk.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaast ik meer pixels van het stadhuis.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.