De Luisteraars in Schoonhoven # 6.198 van 365

Deze bronzen man en vrouw zijn luisteraars.  Ze staan sl sinds 1980 te luisteren bij het stadhuis in Schoonhoven. De geruchten gaan dat ze luisteren naar het carillon in de toren van het stadhuis.

De Luisteraars zijn gemaakt door Jan van Ipenburg ( Schoonhoven, 1939), een Nederlandse beeldhouwer. Jan van Ipenburg heeft meer beelden in Schoonhoven gemaakt.  1 daarvan is de verfmenger, die laat ik u op www.facebook.com/eendkuhwak zien.

De verfmenger is gemaakt ter gelegenheid van het honderdjarig ( 1986) van Hasco lakfabrieken.  De opdracht aan Jan van Ipenburg  was om een beeld te maken dat iets laat zien van de geschiedenis van de verfindustrie. Het beeld werd door Hasco aan de gemeente Schoonhoven aangeboden en op 27 augustus 1987 onthuld door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Schelto Patijn. In 2002 vertrok Hasco uit Schoonhoven. Het beeld bestaat uit 2 delen.  Er is een standbeeld van een arbeider die aan het wiel van een potmolen draait.  Een potmolen werd gebruikt om verven en lakken te maken, de pimentkorrels werden gemalen met olie tot verf.  Achter de arbeider (op de brugleuning) ligt een kereltje met twee verfpotten te wachten tot zijn bestelling klaar is.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.