De Veerpoort in Schoonhoven # 6.199 van 365

Schoonhoven is vroeger een vestingstadje geweest, inclusief stadsmuren, kanonnen en 5 stadspoorten.  De enige poort die Schoonhoven nu nog heeft, is de Veerpoort.  Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van de poort.

De veerpoort wordt zo genoemd vanwege de veerpont over de Lek die vlak bij de poort lag en ligt.

Al in de 14e eeuw werd de 1e veerpoort gebouwd. Omdat na die tijd Schoonhoven steeds groter werd, kwamen er nieuwe stadswallen om de uitbreiding heen. De oude stadswallen werden inclusief de Veerpoort gesloopt. In 1601 is de huidige poort gebouwd. Boven de poort kwam een woning voor de poortwachter. Die woning werd tot 1862 gebruikt door de poortwachter van dienst.

Door het sluiten van de poort konden onwelkome gasten tegen gehouden worden. Het sluiten van de poort hielp ook om hoog water buiten de stad te houden. Gedenktekens op de muur in de poort herinneren nog aan het hoge water in 1716 en in 1953.

Sinds 1971 is de Veerpoort een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak

 
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.