Olivier van Noort in Schoonhoven # 6.200 van 365

Valkbij de Veerpoort staat dit bronzen beeld.  Het is gemaakt door de beeldhouwer Jan van Ipenburg ( 1939). Een paar dagen geleden liet ik u een ander beeld van hem zien.

Dit beeld stelt Olivier van Noort ( 1558 – 1627) voor. Hij was de eerste Nederlander die de wereld rond zeilde. Routes naar Indië waren al ontdekt door de Portugezen en Spanjaarden. Maar omdat Holland en Spanje in staat van oorlog waren. en Portugal in 1580 door Spanje was geannexeerd en daarmee automatisch ook een vijand van de Nederlandse republiek was, werden pogingen gedaan om eigen routes naar Indië te vinden. Van Noort werd erop uitgestuurd om de route rond Zuid-Amerika te verkennen. Dat was in 1598.  Voordat hij schipper werd, was hij overigens herbergier.

Via de westkust van Afrika ging de reis in 1599 naar Zuid-Amerika. De tocht over de Atlantische Oceaan duurde ruim 2 maanden. In september 1600 was van Oort bij de Filipijnen. In mei 1601 waren ze bij Kaap de Goede Hoop en in augustus 1601 kwam Olivier van Noort weer in Rotterdam aan. Uiteraard waren er onderweg de nodige gevechten, ontberingen als storm, scheurbuik, schade aan het schip, ruzie aan boord en dergelijke. Hij heeft er een uitgebreid verslag over geschreven.

Na deze tocht was  Olivier van Noort garnizoenscommandant in Schoonhoven. In 1627 overleed hij en werd begraven in de grote of Bartholomeuskerk aldaar.  Een leuk detail is dat een oud kanon van Olivier van Noort is omgesmolten tot een paar klokken die nu nog in het carillon hangen.

Het beeld van Olivier staat sinds 1982 in Schoonhoven. In dat jaar werd het beeld onthuld door de 1e Nederlander ( Pleun van der Lugt) die non stop de wereld over zeilde in 286 dagen. Die tocht eindigde in 1982.  Op https://www.zierikzee-monumentenstad.nl/kk_2700000/pleun-van-der-lugt-gedenksteen/ kunt u daar over lezen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een dichtbijpixel van het beeld.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.