Gebouw Hoog Elzent in Eindhoven # 6.202 van 365

In villawijk Elzent staat dit mooie grote gebouw. Vroeger was het een school, nu zijn er appartmenten in gemaakt.

Het gebouw is in 1923 gebouwd naar een ontwerp van de architect Taen uit Amsterdam. Eduard Cuypers ( neef van de beroemde Pierre Cuypers) maakte het gebouw af. De school werd eind 1924 in gebruik genomen. Er waren eigenlijk 2 scholen in het gebouw. Het Sint Joriscollege voor jongens en het Sint Catharinalyceum voor de  meisjes.  De lessen waren strikt gescheiden en de jongelui mochten buiten schooltijd geen contact met elkaar hebben in de buurt van de school. Samen gymnastieken was helemaal uit den boze. De lessen natuurkunde, scheikunde en biologie waren wel gemeenschappelijk. Er was streng toezicht dat de meisjes en jongens niet met elkaar gingen praten. De leraren gaven overigens op beide schoolonderdelen les.

In de 2e wereldoorlog werd de school deels gebruikt door de Duitse bezetters.  De school werd ook gebombardeerd. aan het eind van de oorlog werd de hele school gevorderd door de Duitsers. De terugtrekkende troepen werden er gehuisvest.

Na de oorlog werd de school al snel te klein voor alle leerlingen. Het duurde nog tot 1953 voor de meisjes naar hun eigen school vertrokken. 6 jaar later kwamen ze weer terug en was het gemengde onderwijs een feit. Een jongen mocht echter niet naast een meisje in de schoolbanken gaan zitten….

Leuk feitje is dat de school in 1971 de 1e school van Nederland was die een computer op school had. Van Philips uiteraard.

In 1976 is de school naar een nieuw gebouw gegaan.

Sinds 2002 is het gebouw een rijksmonument.

Op http://www.mremakelaars.nl/huidig-aanbod/portefeuille/13529/knuvelderlaan-16/ kunt u meer lezen over 1 van de appartementen die in dit complex zijn gemaakt.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.