Tuinhuisjes in Ravenstein # 6.206 van 365

Vorig jaar was ik al eens in Ravemstein geweest. Omdat het zo’n leuk plaatsje is, ben ik er dit jaar nog een keer heen geweest. Bij dat bezoek heb ik toch weer nieuwe dingen ontdekt voor u.

Ravenstein is een vestingstadje aan de Maas. Het maakt deel uit van de gemeente Oss. Ravenstein bestaat al sinds 1350 toen Walraven van VAlkenburg een kasteel liet bouwen aan de Maa. Om het kasteel heen kwamen al snel boerderijen en ndere gebouwen. In 1380 kreeg het dorp stadsrechten en kon er een vesting gebouwd worden. Dat gebeurde pas in 1509.  Vanwege de strategische ligging aan de Maas, zijn er veel gevechten geweest om de macht te krijgen of houden in Ravenstein. Pas in 1814 werd het weer Nederlands grondgebied. In die tijd is het kasteel van Ravenstein gesloopt…. Van de vestingwerken is nu alleen de Kasteelse poort nog over. Die laat ik u ook zien op mijn facebook.  Daar is nog steeds een woning boven en naast. Er kan wel verkeer door de poort, maar alleen langzaam rijdend en het mag geen vrachtverkeer zijn.

Ik kwam tijdens de stadswandeling aan de rand van de begraafplaats en bij een stel moestuintjes 2 kleine tuinhuisjes tegen. Ze staan op de oude vesting van de stad, aan de gracht. Ze zijn aan het eind van 19e eeuw gebouwd om dienst te doen als theehuisje en opslagruimte. Mogelijk voor de begraafplaats. De huisjes zijn sinds 2000 een rijksmonument. Er zijn haast geen theehuisjes van deze stijl bewaard gebleven in ons land.

Op www.facebook.com/eendkuhwak kunt u het andere huisje bekijken.

Groetjes Kuh Wak

 




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.