Garnizoenskerk in Ravenstein # 6.208 van 365

Deze kerk is in 1841 gebouwd als een kerk voor een groep soldaten ( een garnizoen) van protestantse afkomst. Ravenstein zelf was katholiek, maar voor het garnizoen werd een uitzondering gemaakt. Zij kregen hun eigen kerk.  In onze tijd zou dat niet zo bijzonder zijn, maar toendertijd was het de 3e niet-katholieke kerk in de provincie Brabant.  De kerk is niet groot en ook niet uitbundig qua uiterlijk.

De bouw van de kerk kostte 6000 gulden en het garnizoen kreeg 3 tonnen met bier van de aannemer. Omdat de aannemer ook botenbouwer was, heeft de kerk qua bouw overeenkomsten met een schip.  De kerk heeft een aantal dichtgemetselde ramen. Dat was niet om  de belastingkosten omlaag te brengen, maar wel om vandalisme tegen te gaan. Mogelijk vanwege het protestant zijn werden er regelmatig ruiten van de kerk ingegooid.

In de toren op de kerk hangt 1 klok.

Sinds 1965 is de kerk een rijksmonument.

Elke 1e en 3e zondag is er een kerkdienst om 10.00 uur.  Er is plek voor 120 mensen.

In de kerk kan iedereen die dat wil trouwen en als het moet rouwen. Je hoeft niet in Ravenstein te wonen en je mag zelfs je eigen dominee meenemen als je dat graag hebt.

De kerk heeft op de oude vestingwal een eigen begraafplaats. De gemeente onderhoudt de begraafplaats. Net buiten de begraafplaats zijn moestuintjes. De grond is er vast vruchtbaar. In ruil voor deze plek, helpen de moestuineigenaren de gemeente met het onderhoud van de begraafplaats. Door dit alles ziet de begraafplaats er keurig uit. Er wordt nog af en toe iemand begraven.

Sinds 1965 is de begrafplaats een rijksmonument.

Op http://www.protestantsekerkravenstein.nl/ kunt u meer lezen en ook zien over deze kerkgemeente.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de kerk en de begraafplaats.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.