Ruïne van Batenburg # 6.213 van 365

U heeft gisteren kunnen lezen dat Batenburg een kasteel heeft gehad. Het kasteel bestaat al heel lang niet meer, maar er is wel een mooie ruïne overgebleven. Die heb ik bezocht voor u, op een dag dat de ruïne te bezichtigen was. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de ruïne.

Het kasteel van Batenburg was van het type waterburcht. Het werd omringd door water en het stond op een zogenaamde motte, een kunstmatige heuvel.  Wanneer het kasteel is gebouwd in onduidelijk. Er gaan geruchten dat dat al in de 6e eeuw was. Rond 1080 maken schriftelijke bronnen voor het eerst melding van de Heren van Batenburg en het kasteel.  Daarmee is het kasteel het oudste kasteel van Gelderland. Ondanks de macht van de heren van Batenburg, die grotendeels te danken was aan de ligging van hun landgoederen en het slot op de grens van Brabant en Gelre, stierf het geslacht van Batenburg in de dertiende eeuw uit. Daarna kwam het kasteel in handen van diverse andere rijke families.  Kasteel Batenburg werd in haar bestaan verschillende malen belegerd en liep daarbij soms zware verwoestingen op.

In 1794 werd het kasteel door brand verwoest. Van het slot zijn de muur met de resten van drie ronde torens (met onder 2 torens een kelder) en een deel van het poortgebouw overgebleven. Alles is gemaakt van baksteen met mergelstenen banden ertussen.

Sinds 1971 is de ruïne een rijksmonument.

Momenteel woordt het beheerd en in stand gehouden door de stichting Het Geldersch Landschap en Kastelen. Van april t/m oktober zal op de volgende  zondagen in 2019 de ruïne te bezoeken zijn ( al dan niet onder leiding van een gids) :  14 april, 5 mei, 16 juni, 28 juli, 18 augustus, 8 september en 6 oktober. De tijden zijn van 13.00 uur tot 15.00 uur. De kosten zijn 1 euro per persoon zonder gids en 4 euro per persoon met gids. Donateurs van Geldersch Landschap & Kastelen krijgen € 1,00 korting p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Ik heb zo’n pas omdat ik het werk van de bovengenoemde stichting heel belangrijk vind.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.