Baboe in Apeldoorn# 6.228 van 365

Huh? KingKong in Apeldoorn? Op de toren van ons stadhuis? Wanneer is dit gebeurd en waarom? Ik ben op onderzoek uitgegaan.

Vanaf 17 april ( ook de dag dat Apeldoorn in 1945 werd bevrijd) is deze aap te zien op het marktplein in Apeldoorn.  Het kunstwerk is een geschenk van Apenheul aan de binnenstad van Apeldoorn.  Apenheul wil hiermee dat de liefde voor de natuur meer tot leven komt in Apeldoorn.  De aap mag tot het einde van dit jaar op het torentje blijven. De gorilla heeft de naam Baboe gekregen.

De maakster van Baboe is Lisa Roet ( 1967) uit Australië.  Zij is ernstig geïnteresseerd in de relatie tussen mensen en apen en dat komt tot uiting in haar werk. Op http://www.lisaroet.com/ is meer werk van haar te zien.

Baboe is gebaseerd op zilverrug Bao Bao uit Apenheul. BaoBao woont sinds afgelopen jaar in de Apenheul en sinds dit seizoen is hij de enige zilverrug ( baas) van de gorillagroep. Het kunstwerk is gemaakt van een duurzaam, brandveilig, lichtgewicht en opblaasbaar materiaal. Twee ventilatoren zorgen ervoor dat het kunstwerk opgeblazen blijft. Bij slecht weer (hagel en boven windkracht 5) worden de ventilatoren uitgeschakeld. Baboe is dan binnen 10 minuten leeggelopen tot het weer het toelaat om hem weer op te blazen. Het werk blijft eigendom van de kunstenares en kan na Apeldoorn in andere steden tentoongesteld worden. Zo wil ze bijvoorbeeld naar Taiwan, waar BaoBao vandaan komt. Het beeld van Baboe is 10 meter hoog. Daarmee is het direct het grootste beeld van Apeldoorn.

Op https://www.baboekomtkijken.nl/ kunt u meer lezen over Baboe. Inclusief kleurplaat en lekkere recepten.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van mij en Baboe.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.