Sint Victorkerk in Batenburg # 6.230 van 365

U moet deze kerk niet verwarren met de oude Sint Victorkerk in Batenburg. Daar vertelde ik vorige week al over. Nu is het tijd voor deze kerk.

Deze Sint Victorkerk is rond 1874 gebouwd. Cornelis van Dijk heeft de kerk ontworpen. Een rijke boer heeft de bouw van de kerk betaald. Omdat hij niet in Batenburg zelf woonde, zou de kerk op de dijk zijn gebouwd, zodat de boer de kerk vanuit zijn woonplaats kon zien. Of dit waar is, is de vraag. Een kerk op een dijk bouwen is immers wel zo veilig met een rivier in de buurt.

Zoals de naam al doet vermoeden is de kerk katholiek. In 2010 is de kerk in Batenburg samen gegaan met 11 andere parochies in de omgeving. Dit was het begin van het einde. teruglopende bezoekersaantallen en een duur kerkgebouw zorgden ervoor dat deze kerk in Batenburg in 2018 te koop is gezet voor 185.000 euro. Op https://www.fundainbusiness.nl/bedrijfshal/batenburg/object-40879657-molendijk-3/ kunt u een heleboel pixels zien van de binnenkant van de kerk.

In 2019 is de kerk aan de eredienst onttrokken.

Gelukkig is de kerk sinds 1971 een rijksmonument. Dat beschermt het gebouw tegen sloop.

Momenteel wordt de kerk verbouwd tot appartementencomplex. Nou ben ik wel benieuwd wat de boer die de kerk heeft betaald hier van zou vinden….

Ter vergelijking zal ik op www.facebook.com/eendkuhwak mijn artikel van vorige week nog een keer plaatsen. plus wat extra foto’s van de kerk van vandaag.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.