Waterpomp in Vianen # 6.232 van 365

Vianen is een plaats in de provincie utrecht. Sinds 2019 maakt het samen met Leerdam en Zederik deel uit van de gemeente Vijfheerenland. Vianen zelf bestaat al veel langer. In 1336 kreeg het stadje stadsrechten. Daardoor werd het later een vestingstadje met een stadsmuur, gracht en stadspoorten en een eigen markt.

De oude waterpomp staat aan de Voorstraat in het centrum van Vianen. De pomp is al in 1662 gebouwd.  Het weegt ongeveer 22.000 kilo. Dat is gemeten toen de waterpomp vorig jaar werd verplaatst vanwege een herinrichting van de Voorstraat.  Niet iedereen vond de verplaatsing nodig. Het kostte veel geld. Optimistische tegenstander van de verplaatsing zijn wel blij dat de pomp nu voor een lelijk pand staat in plaats van voor een mooi gebouw.

De pomp is gemaakt van zandsteen.  Op de pomp staan de gebeeldhouwde wapenschilden van Joan Wolfert van Brederode, zijn weduwe Louise Christina van Solms-Braunfels en de stad Vianen, Over Brederode vertel ik later meer.

Het is onbekend of de pomp is gebouwd voor of door Brederode. Wat wel bekend is, is dat de pomp voor alle bewoners in Vianen belangrijk was en dat de bezoekers van de stad ook van de pomp gebruik mochten maken. En er waren veel bezoekers in Vianen als de paardenmarkt werd gehouden op het plein voor de pomp.

Sinds 1890 is de pomp eigendom geweest van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze wilden de pomp graag hebben voor hun collectie, terwijl de stad Vianen de pomp eigenlijk wel kwijt wilde, omdat de Voorstraat steeds meer verkeer kreeg te verwerken en de pomp daarbij in de weg stond.

Na de 2e wereldoorlog wilde Vianen de pomp weer terug. Vanwege het gebrek aan financiën kwam de pomp pas in 1979 weer terug in Vianen.

Nu heeft Vianen de pomp weer in eigen beheer.

De waterpomp is een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de pomp en van wat mooie huizen in Vianen. De komende dagen kunt u nog meer mooie plekken in Vianen bekijken.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.