Grote kerk in Vianen # 6.236 van 365

Groot is deze kerk zeker. Zo groot dat het lastig pixelen was. Daarom moet u maar even naar www.facebook.com/eendkuhwak voor meer pixels van  deze kerk.

De grote kerk in Vianen staat aan de Voorstraat, dat is de belangrijskte straat in Vianen.  Al in 1327 wordt er geschreven over een kerk aan deze straat. De kerk zoals het er nu staat komt uit 1542.  De onderste 3 delen van de kerk zijn nog van de oude kerk. Het 4e deel is er later bovenop gebouwd. Voluit heet de grote kerk Maria ten Hemelopneming. Grote kerk is echter veel makkelijker.

De kerk is van oorsprong een Nederlands hervormde kerk en is nu een onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland.

Sinds 1966 is de kerk een rijksmonument. net als vrijwel de hele Voorstraat.

Op het terrein van de kerk is nog een groot deel van de oude stadsmuur ( uit de 15e eeuw) van Vianen te zien. De totale lengte van de muur was 2 kilometer en er waren 3 poorten in de muur. 1 ervan is behouden gebleven. Die laat ik u later zien. Tussen de stadsmuur en de kerk staat ook nog een theekoepel. Als je daarin zit kan je over de stadsmuur heen kijken.

De kerk is nog steeds in gebruik. De wekelijkse diensten zijn op de zondagmorgen om 10.00 uur. Daarnaast is de kerk in gebruik als expositieruimte, worden er concerten gehouden en kan de kerk gehuurd worden voor diverse feestelijke gebeurtenissen of vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Voor bezoekers is de kerk open op woensdag-, vrijdag-, en zaterdagmiddag van 14.00 – 16.30 uur en op zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Dit geldt vanaf de Koningsdag in april tot de Paardenmarkt begin oktober. Het is ook mogelijk om de toren te beklimmen. Helaas was de kerk nog dicht toen wij er waren.

Op https://www.grotekerkvianen.nl/ kunt u meer lezen en zien over deze kerk in Vianen.

Groetjes Kuh Wak

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.