De watertoren van Vianen # 6.235 van 365

Ik werd aangenaam verrast toen ik deze watertoren zag in Vianen. Het is geen standaard watertoren, maar het is wel een mooie vind ik.

Ondanks dat de watertoren er modern uitziet, is het al in 1909 gebouwd. De toren is ontworpen door de architect en waterleidingspecialist Roelof Kuipers ( 1855 – 1922). Hij ontwierp in totaal 7 watertorens. 3 daarvan zijn helaas gesloopt.

De watertoren in Vianen heeft een open constructie van beton die het waterreservoir van 100 m3 ( 1000 liter)  draagt.  De toren is ruim 26 meter hoog.

Eigenaar van de watertoren is het waterleidingbedrijf Oasen uit Zuid-Holland.

Sinds 2001 is de toren een rijksmonument. Wat de toren bijzonder maakt is dat het de oudste watertoren van Nederland is die een open draagconstructie van beton heeft.

De toren is niet meer in gebruik. Het is wel in een perfecte staat van onderhoud gelukkig. Dat komt door een uitgebreide restauratie in 2015 – 2016.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er nog wat pixels van.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.