Stadspoort in Vianen # 6.239 van 365

Als oude vestingstad heeft Vianen een stadsmuur met 3 stadspoorten gehad. Van die poorten is alleen de poort waar ik mee op de pixel sta over. Helaas is het grootste deel van de stadsmuur in de 19e eeuw gesloopt, omdat er steeds meer verkeer kwam in Vianen dat hinder ondervond van de smalle poorten.

Deze poort heet Lekpoort en is in de 15e eeuw gebouwd.  De naam verwijst naar de rivier de Lek die buiten Vianen ligt. In de volksmond wordt de toren ook wel de kloktoren genoemd, omdat er aan beide kanten een klok is boven in de toren.

In het torentje boven de poort was vroeger de gevangenis van Vianen.

De Lekpoort is sinds 1966 een rijkmonument. In 2016 is de poort gerestaureerd.

Voor geïntereseerden is de poort van woensdag tot en met vrijdag te bezoeken tussen 13.00 uur en 17.00 uur.  Ook is de poport op afspraak te bezoeken. Speciaal voor de kinderen is in de poort een griezelzolder , waar verhalen verteld worden uit het verleden van de stadspoort en de omgeving. Voor groepen kan een high tea geserveerd worden en kinderen kunnen er hun verjaardagsfeest vieren, Verder worden er  workshops gehoudenzoals bijvoorbeeld; sieraden maken, lachworkshops, toneel, poppenspel en schilderen. Er is ook een doorlopende expositie van kunstenaars uit de omgeving van Vianen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de poort.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.