Stedelijk Museum in Vianen # 6.240 van 365

Zoals u wellicht weet, heb ik een msueumjaarkaart. Daarmee kom ik vooral in de kleinere musea terecht. Vandaag laat ik u het Stedelijk Museum in Vianen zien.

Het museum staat aan de Voorstraat in Vianen. Wat het museum bijzonder maakt is dat er een schuilkerk in is geweest, oftewel een kerk die verborgen moest blijven voor de buitenwereld. Die kerk is tussen 1650  en 1808 gebruikt. Op de zolder van het huidige museum zijn de resten van de kerkzaal nog te zien. Waaronder een paar kerkbanken, plafondschilderingen en de originele steunbalken voor het dak. De andere verdiepingen van het herenhuis waren in gebruik als woning.

Sinds 1966 is het huis een rijksmonument.

Het gebouw is in 1992 gerestaureerd en toen is het museum er in gekomen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van mijn bezoek. Toen ik er was, was er een kleine tentoonstelling van de schilderes Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909). Zij kon goed leven van haar kunst. 1 schilderij bracht gemiddeld 2000 gulden op en dat was toen gelijk aan 3 jaarsalarissen van de gemiddelde werknemer. Haar tentoonstelling in het museum van Vianen was de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het museum. Er kwamen ongeveer 7000 bezoekers op af.

Op https://stedelijkmuseumvianen.nl/ kunt u alle gegevens over het museum terug vinden. Helaas voor u is de kattententoonstelling waar ik ben geweest net afgelopen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.