Het paard van Vianen # 6.241 van 365

Aan de Voorstraat in Vianen staat dit grote paard. Het paard is van brons en het is gemaakt door Pieter d’Hont (1917-1997), een Nederlandse beeldhouwer. Hij heeft vooral veel beelden voor de stad Utrecht gemaakt. De Edisonaward is ook door hem gemaakt.

Sinds de 13e eeuw wordt er jaarlijks  ( in oktober) een paardenmarkt gehouden in Vianen. In 1261 verleende de bisschop van Utrecht stadsrechten aan Vianen. Tien jaar later mocht Vianen tweemaal per jaar een jaarmarkt houden binnen de ommuring. Een van die jaarmarkten was de markt voor ‘levende have’. In de loop van de jaren zeventig van de vorige eeuw liep de paardenhandel steeds verder terug. In 1975 werd besloten om op de markt paardenkeuringen te houden. Om ondanks het handelsverbod toch kleine dieren te hebben op de Paardenmarkt, werd een kinderboerderij ingericht. Rondom de Paardenmarkt kwamen er steeds meer activiteiten zoals  een lampionnenoptocht, muziekvoorstellingen, ringsteken en een kermis. Net zo’n volksfeest dus als dat de paardenmarkten vroeger waren

Op https://www.paardenmarktvianen.nl/ kunt u meer lezen over de paardenmarkt in Vianen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van het paard.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.