De Windotter in Vianen # 6.242 van 365

Deze molen staat in IJsselstein. Dat is een plaats vlak bij Vianen in de provincie Utrecht.  Er wonen ongeveer 34.000 inwoners in IJsselstein. De naam van de stad is te danken aan de Hollandse IJssel die in de buurt stroomt. Die rivier ligt tussen Nieuwegein en de oostkant van Rotterdam.  IJsselstein kreeg in 1310 stadsrechten en kreeg daarom stadsmuren. Er was ook een kasteel in de stad. Daar vertel ik u later meer over.

De molen heet de Windotter. Het is gebouwd in 1732 en herbouwd in 1987. De Windotter is een stellingmolen en is in gebruik geweest als korenmolen.  De molen staat net achter de stadswallen. Daarom staat het ook zo hoog, anders kon de molen niet voldoende wind vangen. In 1881 werd in een bijgebouw een stoommachien geplaatst, dit om ook bij windstil weer toch te kunnen malen.

De Windotter heeft een stelling op 6,7 meter hoogte. De doorsnede van de wieken is ruim 26 meter.

De molen werd in 1918 verkocht. Een deel werd gesloopt en de rest werd gebruikt als woonhuis en opslagruimte.  De gemeente IJsselstein kocht  in 1984 het restant van de molen en liet de molen in 1987 restaureren. De Windotter is nu eigendom van de Stichting ‘s-Herenkorenmolen te IJsselstein. De molen kan van dinsdag tot en met zaterdag bezocht worden.

Sinds 1970 is de molen een rijksmonument.

De Windotter is maalwaardig. Er wordt ongeveer 1000 kg gemalen.

Op https://inijsselstein.nl/post/korenmolen-de-windotter#group-12 is een leuk filmpje te zien over de molen.

Naast de molen staat nog een rijksmonument. Het is een klein theehuisje, waar je nu nog steeds gebruik van kan maken.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen en van het theehuisje.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.