Twee zwervers in IJsselstein # 6.243 van 365

Dit kleine bronzen beeld heet 2 zwervers. Het beeld staat vlakbij de molen waar ik u gisteren over heb verteld.

De maker van het beeld is Jan van Luijn (Utrecht 1916- 1995), beeldhouwer. Hij maakte vooral oorlogsmonumenten.

De 2 zwervers hebben echt bestaan. Ze zijn beschreven in het boek  van de schrijver Herman de Man. Die naam heeft u vaker kunnen lezen in mijn stukjes. Op www.facebook.com/eendkuhwak zal ik de link naar dat stukje plaatsen.  Daar plaats ik ook nog een detailpixel van de zwervers.

De zwervers heten in het boek ‘de kleine wereld” ( 1932) van Herman de Man Sjef en Jochem.  Zij liepen van Lopik naar IJsselstein. Zij bedelden om hun kostje bij elkaar te krijgen. Wanneer dit niet lukte, gooiden ze de ruiten van het stadhuis in met als doel voor deze daad in de cel gestopt te worden en zodoende te eten te krijgen. Dit gebeurde gemiddeld eens in de twee weken.

In het echte leven heten ze  Piet Meyer ( Piet Bokketouw) en Klaasje Kroon. ( nee geen familie dachten wij). Piet Meyer zwierf van 1913 tot 1949 in de omgeving van IJsselstein.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.