Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein # 6.245 van 365

Naar wie de basiliek vernoemd is, hoef ik, denk ik, niet meer uit te leggen. Basiliek kan 2 dingen betekenen. Het is een bepaalde bouwvorm en het is een eretitel. In Nederland zijn er 26 kerken die basiliek mogen heten. Basiliek betekent Koninklijk gebouw in het Oudgrieks.  De meeste basilieken zijn de minor variant. Ze hebben de eretitel gekregen omdat ze een bedevaartsoord zijn of omdat er bijzondere Christelijke voorwerpen ( relieken) in de kerk aanwezig zijn.

De rooms-katholieke kerk werd tussen 1885 en 1887 gebouwd  naar een ontwerp van de architect Tepe ( 1840 – 1920). Hij heeft meer dan 70 kerken ontworpen en laten bouwen in ons land.

Sinds 1967 is de basiliek een rijksmonument.

In 1972 kreeg de kerk de eretitel Basilica Minor. Dit vanwege de aanwezigheid van een Mariabeeld in de kapel van de kerk.Het beeld  stelt de maagd Maria voor met op haar schoot Jezus. Het Mariabeeldje is van hout. Het dateert waarschijnlijk uit eind 12e of begin 13e eeuw, maar mogelijk is het een kopie uit de 14e of 15e eeuw. Door de eeuwen heen heeft het verschillende wijzigingen en reparaties ondergaan. Door dit beeld is de kerk een belangrijk bedevaartsoord.

Tussen 1968-1972 is de basiliek gerestaureerd.

In de zomermaanden is de kerk op zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.oo uur te bezichtigen. De rest van de week is de kerk dagelijks open van 09.00 tot 15.30 uur. Ook zijn er de wekelijkse vieringen op de woensdagochtend om 09.30 uur en de zodnagochtend om 11.00 uur.  De kerk wordt gebruikt door de 3eenhiedparochie. De 3 eenheid is de vader, de zoon en de heilige geest. Op https://3eenheidparochie.nl/ kunt u alles lezen over de parochie.

Op https://www.youtube.com/watch?v=DvKdjUfNrwI kunt u de binnenkant van de basiliek bekijken.

Deze grote kerk wilde absoluut niet op 1 pixel. Vandaar dat ik er meer heb geplaatst op www.facebook.com/eendkuhwak .

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.