Het kasteel van IJsselstein # 6.247 van 365

Gisteren vertelde ik u over de kasteelvrouw van IJsselstein. Vandaag laat ik u het restant van het kasteel zien. Helaas is alleen de toren bewaard gebleven. De gemeente IJsselstein heeft wel in het park bij de toren de contouren van het kasteel uitgebeeld. Daaraan is te zien dat het kasteel niet al te groot is geweest.

De 1e vermelding van het kasteel stamt uit 1144.  Dat kasteel werd in 1418 gesloopt om in 1427 opnieuw te worden opgebouwd. De van Amstels waren de bekendste bewoners van het kasteel.  Een van hen trouwde met Betha van Heukelom waar ik gisteren over vertelde. De van Amstels stichtten rond 1300 de plaats IJsselstein. Daarna noemden ze zichzelf van IJsselstein.

Na 1511 verloor het kasteel haar functie en werd het door een onvermijdelijk verval  in 1887 gesloopt. Alleen de hoofdtoren is bewaard gebleven.  Die toren is sinds  1970 een rijksmonument. De toren wordt beheerd door de Nationale monumentenorgansiatie. Zij beheren de rijksmonumenten die geen rijksfunctie hebben. Organisaties als staatsbosbeheer en de provinciale landschappen zitten hier ook bij. Jaarlijks krijgt de organisatie een bepaald bedrag van het rijk ter ondersteuning van hun functie.

De toren uit 1528  is deels te bezoeken met een toegangskaartje vn het museum IJsselstein. De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. Er worden ook af wn toe theatervoorstellingen gegeven of kinderfeestjes. Zie de site van het museum voor meer informatie: https://www.museumijsselstein.nl/activiteiten/kasteeltoren-theater-met-ridder-roderick . De openingstijden van de toren  zijn van woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. Een en ander is afhankelijk van de tentoonstellingen en het siezoen.  Ik ben wel in het msueum geweest, maar helaas konden we niet in de toren. In de toren schijnen mooie trappen te zijn.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel van IJsselstein.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.